logo

Deze agenda geeft telkens een voorlopig overzicht van de activiteiten en gebeurtenissen van Ampt Epe. Omdat niet alles ver van tevoren is gepland zal in de loop van het jaar een aantal activiteiten worden toegevoegd. Om niets te missen is het dus aan te bevelen regelmatig deze agenda te raadplegen.

 

Evenementenagenda 2020

(VOORLOPIGE) EVENEMENTENAGENDA 2020

ALINE VAN DAM, GERT VAN DEN ESSCHERT EN WIM VAN DE SCHEPOP

ZATERDAG 7 DECEMBER EN ZATERDAG 25 JANUARI – RONDLEIDING GROTE OF SINT MAARTENSKERK EPE

We zijn erin geslaagd om een vervolg te geven aan de rondleiding in de N.H. Kerk te Epe. De excursie van zaterdag 7 december was zoals verwacht al snel volgeboekt. Ben Jonker gaat ons ook op 25 januari alles vertellen over de oorsprong van dit historisch bouwwerk uit de 12e eeuw. We gaan o.a. in ‘onze’ kerk in de toren kijken. Menig Ampt Epe lid zal nog nooit hoog in de klokkentoren zijn geweest.

Tevens kunnen we dan het beroemde Meere-orgel van dichtbij bewonderen. Ook krijgen we een uitleg over het koor, het doopvont, de kansel en de ramen en grafstenen in de kerk. Het belooft een zeer interessante middag te worden. Dus is het dé gelegenheid om alles eens van dichtbij te bekijken.

De rondleiding vindt dus plaats in de Grote of Sint Maartenskerk van Epe. De toreningang ligt aan de Beekstraat 1A. Aanvang 14.00 uur, we verzamelen vanaf 13.30 uur.

Ook deze rondleiding is al volgeboekt.

 

 

DINSDAG 11 FEBRUARI – WINTERLEZING OVER MAARTEN VAN ROSSUM –

We zijn wederom blij erin geslaagd te zijn om de heer Sander Wassing (1987) geboren in Hazerswoude (ZH) naar Epe te halen. Vorig jaar verzorgde hij al een prachtige lezing over zijn afstudeerscriptie de Beeldenstorm en Alva’s Raad van Beroerten (1566-1569). Zijn hart ligt bij geschiedenis, en hij studeerde hiervoor aan de Universiteit van Leiden. Tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de geschiedenis van de Nederlanden gedurende de zestiende en zeventiende eeuw. Sinds augustus 2013 is hij afgestudeerd en sindsdien werkzaam als freelance historicus. Hij schrijf artikelen, verzorgt gastlessen op scholen, en is werkzaam als stadsgids in Leiden. Tevens is hij als conservator verbonden aan de Stichting Historisch Museum Hazerswoude.maarten

De plundertochten van Maarten van Rossum
De beruchtste veldheer van de zestiende eeuw was Maarten van Rossum (ca. 1490-1555):“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. Zijn lijfspreuk werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, zendboden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden mensen dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren. Van Rossum stond in de zestiende eeuw bekend als de ‘Gelderse Atilla’ en de ‘gesel van de boeren’.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep.

Decennialang hield Maarten van Rossum, bewoner van de Vaassense Cannenburch en in dienst van de Gelderse hertogen, door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep.

De lezing vindt plaats in het in het kerkelijk centrum De Rank aan de Torenstraat 15 in Vaassen.

De zaal is open vanaf 19.30 uur, de aanvang is 20.00 uur.

 

WOENSDAG 25 MAART - LEZING OVER ‘DE VERZWEGEN DEPORTATIE – RAZZIA NAAR REES’

kampreesIn 2020 vieren we 75 jaar bevrijding, Epe werd op 19 april 1945 bevrijd van de Duitse overheersing. Bij onze buurgemeente Apeldoorn gebeurde in de laatste maand van 1944 nog nare dingen. De heer Arend Disberg van de stichting ‘Dwangarbeiders Apeldoorn’ is een begenadigd spreker, hij geeft een lezing over de Razzia naar Rees. Er werden namelijk op 2 december 1944 in Apeldoorn mannen, jong en oud, uit hun families verdreven en moesten zich verzamelen op het marktplein. Vandaar werden zij in goederenwagons per spoor vervoerd richting Duitsland met als doel daar aan het werk gezet te worden. Wat er zich in die verschrikkelijke tijd allemaal afspeelde zal die middag worden belicht.

Kamp Rees was in de Tweede Wereldoorlog van 1944 tot 1945 een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Het kamp lag aan de oostzijde van de Rijn in Rees in de buurtschap Groin vlak over de Nederlandse grens. De locatie van Kamp Rees was een uit 1850 stammende dakpannenfabriek van de familie Boers. Het terrein aan de Melatenweg werd als arbeidskamp gebruikt van november 1944 tot 23 maart 1945.

In tegenstelling tot andere lezingen, zal deze lezing op de middag gehouden worden. Wij denken dat we hiermee  tegemoetkomen aan de wens van veel leden.  De lezing vindt plaats in het Kulturhus EGW aan de Stationsstraat 25 in Epe. De zaal is open vanaf 13.30 uur, de aanvang is 14.00 uur.

 

DONDERDAG 16 APRIL – ALGEMENE LEDENVERGADERING + LEZING OVER FRANS SLOT –

Op donderdag 16 april vindt om 20.00 uur de algemene ledenvergadering plaats van Ampt Epe. Na het huishoudelijke deel van de vergadering zal er een lezing worden gegeven. We hebben de heer Roel Houwink stiefzoon van Frans Slot uit Epe bereid gevonden om een lezing te verzorgen over deze bekende Eper kunstpottenbakker.

frans slotFrans Slot werd geboren op 22 september 1909. Zijn ouderlijk huis was gelegen aan de Wisselseweg 29A in Epe. Het gezin Slot bestond uit 10 kinderen. Hij was een leerling en later knecht van de beroemde ontwerper en pottenbakker Chris Lanooy die zich op 21 juni 1920 had gevestigd aan de Heerderweg in ‘Huize Hedda’.

Het dagblad Trouw schrijft op 31-01-1956: ‘Ik moest een boodschap doen bij Chris Lanooy” zegt Frans Slot, “de pottenbakker zat op dat moment aan de draaischijf. Binnen vijf minuten kwam er onder zijn handen een wonderlijk mooi product vandaan”. Dat fascineerde de toen veertienjarige Frans zo, dat Chris Lanooy zei: “Als je het ook eens wilt proberen, kom dan zaterdagmiddag maar.” Aldus geschiedde. Chris Lanooy had al snel in de gaten dat Frans talent had. Hij nam hem mee in zijn T-Ford naar allerlei musea om hem inspiratie te laten opdoen.

De ALV en de lezing wordt gehouden in café-restaurant Dorpszicht aan de Dorpsstraat 10 in Oene. Aanvang 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Vergaderstukken, w.o. het financieel verslag en agenda vindt u t.z.t. op deze website.

De vergadering begint om 20.00 uur, de zaal is open vanaf 19.30 uur. Ca. 20.45 start de lezing over de kunstpottenbakker Frans Slot.

Let op!

→Over de verdere lezingen en excursies zult u in de volgende nummers van Ampt Epe worden geïnformeerd.

→Voor alle evenementen geldt: gratis deelname voor leden met eventuele partner;

niet-leden betalen 3,50 euro.

→ Het is altijd mogelijk dat een evenement of excursie, om welke reden dan ook, niet kan doorgaan. Dit wordt altijd vermeld op de website: www.ampt-epe.nl. Raadpleeg dus te allen tijde de info op onze site.