logo

Oproep

Geschreven door Redactie AE

Oproep - 1945 - Vaassen helpt Dinxperloo; Emst, Epe en Oene helpen Velp

We hopen volgend jaar artikelen te publiceren over de hulpacties van inwoners van de gemeente Epe aan de door de oorlog zwaar getroffen plaatsen Dinxperloo en Velp. Zijn er onder onze lezers nog herinneringen, foto’s, briefwisselingen, of andere documenten aan/van deze acties? En wilt u die met ons delen?

Neemt u dan s.v.p. contact op met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Kort nieuws uit Ampt Epe 223

Geschreven door Aart Schurink

AMPT EPE-NIEUWS NU OOK VIA FACEBOOK TE ZIEN
De historische vereniging Ampt Epe wil de contacten met leden en belangstellenden intensiveren. Ook wil zij een groter bereik krijgen onder met name jongeren. Studenten van Hogeschool Windesheim zouden bijvoorbeeld een onderzoek kunnen uitvoeren. Zo is Facebook ook een medium dat aan die verwachting kan voldoen en zal Facebook het gebruik van onze website kunnen versterken. Ampt Epe is met Facebook gestart met hulp van onze adviseur communicatie Jaminta Rorije. Er staat al een leuke fotoserie op van de laatste wandeling langs raatakkers en grafheuvels. U kunt de FB-pagina bereiken via: www.facebook.com/AmptEpe/

Lees meer...

Nieuwe vondst in de Collectie Moerman

Geschreven door Fer Jantzen

Uit de nalatenschap van W. Terwel, destijds voorzitter van Ampt Epe, kreeg de vereniging van diens weduwe een deel van zijn aantekeningen aangeboden. Tussen de aantekeningen werden ook zaken aangetroffen die Terwel uit de nalatenschap van amateur-historicus R. Hardonk had verworven, zoals aantekeningen van wijlen J.D. Moerman, eveneens amateur-historicus. Een vreemde eend in de bijt vormde een handvol schriftjes, aangelegd door Moerman, met aantekeningen over transacties van onroerend goed van de familie Van Isendoorn à Blois, eigenaren van kasteel De Cannenburch te Vaassen.

Lees meer...

De Jonas bij Vaassen

Geschreven door Fer Jantzen

joinas

Onze vereniging is al enige jaren op zoek naar informatie over een tekening/schilderij
uit het midden van de 19e eeuw, getiteld 'De Jonas bij Vaassen'.

Wie zou ons kunnen helpen?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 0578-620874

 

 

Vier nieuwe jaargangen Ampt Epe digitaal

Geschreven door Fer Jantzen

Aan de reeks van 175 nummers van het "Mededelingenblad Ampt Epe" zijn 20 nummers toegevoegd. Hiermee zijn 51 jaargangen digitaal beschikbaar gekomen. U vindt ze onder het kopje Publicaties. Daar staan ook de indexen op schrijvers en op trefwoord. De eerste 175 gedigitaliseerde uitgaven en de indexen zijn door het Streekarchief ter beschikking gesteld.

Oude bebouwing gevonden

Geschreven door Fer Jantzen

20181031 1Epe, 1 november 2018.
Op de bouwplaats van het toekomstige Kuipershof aan de Korte Kuipersweg in Epe zijn sporen van een middeleeuwse boerderij blootgelegd. Onze regioarcheologe Nathalie Vossen toont hier stukjes Paffrath-aardewerk uit de elfde of twaalfde eeuw. Vandaag zijn ook resten van Pingsdorf-aardewerk gevonden, gemaakt tussen 900 en 1200.

Lees meer...

Merkwaardige kapel ontdekt

Geschreven door Jan van de Velde

kapelIn de kapel van ons fraaie kasteel Cannenburch staat nu een kunstwerk tussen de vensters aan de westwand. Dit zou de plaats van het voormalige altaar zijn geweest. Want: "In de westwand zijn nog haken aanwezig, waaraan het altaar bevestigd zal zijn geweest.” aldus prof. dr. ir. C. L. Temminck Groll op pagina 63 van Cannenburch & zijn bewoners uit 1990.

Lees meer...