logo

Feestelijke opening Dina van Eekplein

Geschreven door Fer Jantzen

DvEpleinklOp donderdag 19 april is in Epe het Dina van Eekplein (1878-1956) feestelijk geopend door de burgemeester van Epe Hans van der Hoeve en onze voorzitter Jan van de Velde. Het initiatief voor de vernoeming komt van ons bestuurslid Gert van den Esschert die hiermee een kroon op zijn werk gezet ziet. Ampt Epe feliciteert hem met het behaalde resultaat.


 

Kort nieuws uit Ampt Epe 217

Geschreven door Aart Schurink

Grafheuvellijn opnieuw in beeld
Zoals u weet, liggen er in de gemeente Epe veel grafheuvels. Er ligt zelfs een bijzondere rij grafheuvels van 6 km, een van de grootste monumentale landschappen van Europa. Cor van Baarle heeft de rij uitgebreid beschreven in zijn boek Handel en Wandel op de Veluwe. Volgens hem vormen de grafheuvels een religieuze lijn van voorouderverering. In de late steentijd is een trend gezet om grafheuvels op een rij te zetten.

Lees meer...

Glazenmaker op historische grond

Geschreven door Fer Jantzen

20180316 klaarbeekEpe, vrijdag 16 maart 2018

De bewoners van het splinternieuwe Glazenmaker in de wijk Klaarbeek waren vanochtend getuige van de inwijding van de contouren van een fraaie archeologische vondst in het straatwerk van hun hofje. Wethouder Jan Aalbers memoreerde de opgravingen in februari 2015 waarvan nu naast het speelhuisje (spieker) op het speelveld ook de contouren van een grote zeshoekige hooiberg zijn terug te vinden in het huidige straatbeeld.

Lees meer...

Emst: Handel en Wandel

Geschreven door Fer Jantzen

Henk Kloezeman schrijft uniek boek over handel en wandel van Emst

Zeven jaar is Henk Kloezeman bezig met het verzamelen van gegevens en foto’s over de handel en wandel van Emst. Nu is het zover dat hij het zogezegd te boek kan stellen. De stichting Het Doorgeefluik, die zich inzet voor het vast leggen van de (oorlogs)geschiedenis van de dorpen in de gemeenten Epe en Heerde, wil het boek bij voldoende belangstelling in het najaar in productie nemen.

Lees meer...

Ds Nico ter Linden overleden

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Nico ter LindenOp 30 januari 2018 is predikant/auteur Nico Marius Adriaan ter Linden op 81-jarige leeftijd overleden. Ooit schreef Ter Linden voor ons blad een artikel over zijn ‘belevenissen’ als jochie van 8 in Oene. Vóór die tijd had hij al vakanties met zijn ouders, broer en zusje in Epe doorgebracht, maar ditmaal woonde hij ‘in zijn eentje’ op de Middelbeek tijdens de hongerwinter en de bevrijding.
Het bewuste artikel werd geplaatst in het aprilnummer van 2007 (en in mei 2007 in verkorte vorm in Trouw). Reden waarom wij ook graag anderen (en onze ‘nieuwere’ abonnees) met dit verhaal kennis willen laten maken.

Volksliederen

Geschreven door Fer Jantzen

Met de lezing van Willy Smit over het Wilhelmus in het vooruitzicht (15 maart in Vaassen) wordt het zeker tijd ook weer eens aandacht te schenken aan de volksliederen uit onze eigen buurt. In oude nummers van Ampt Epe, die u zelf op deze website kunt nalezen, staan er een paar (# 12, 19, 39 en 90). Aangevuld met publicaties elders op het internet kan het volgende overzicht worden gemaakt. Kent u andere teksten? Laat het ons weten!

Lees meer...

Epe eert Dina van Eek

Geschreven door De Stentor

Dina van EekOp verzoek van de historische vereniging Ampt Epe wordt de parkeergelegenheid aan de Gildenweg en de Korte Kuipersweg in Epe omgedoopt in het Dina van Eekplein. De vereniging vindt dit een passend eerbetoon voor Dina van Eek, een legendarische en markante figuur uit de geschidenis van Epe. Zij is geboren op 9 augustus 1878 in Epe en overleden op 19 april 1956. Zij heeft het grootste deel van haar leven in Epe gewoond. (De Stentor 18 januari 2018)