logo

Nieuw nummer van Ampt Epe in juni

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Medio juni verschijnt nummer 228 van het mededelingenblad van Ampt Epe, met weer een keur aan artikelen van een aantal schrijvers. De leden ontvangen het blad per post thuis.

Niet leden kunnen het blad voor 5 euro in een van de volgende winkels kopen:

Bruna van de Kamp in Vaassen;
Spar-supermarkt Van der Loo in Emst;
The Read Shop in Epe.

Wij wensen u veel leesplezier!

 

 

 

Riffelarij Te Riele verhuist

Geschreven door Jan van de Velde

Beeldbank De Zaansche MolenDe riffelarij van Te Riele in Vaassen gaat verhuizen. Zij was ruim 70 jaren gevestigd bij Cannenburgh's Molen. Die watermolen was eeuwenlang -al vanaf de 14e eeuw- in eigendom van de familie Van Isendoorn á Blois van Kasteel Cannenburch. Eind 19e eeuw is deze bijzondere molen gekocht door de familie Te Riele.
In het komende nummer van Ampt Epe wordt geïllustreerd wat dit betekent. De familie Van Isendoorn heeft eeuwenlang billen gestimuleerd. Ook dat wordt uit de doeken gedaan.

Twee takken Van Lohuizen gekoppeld

Geschreven door Fer Jantzen

Lang was het onzeker of Jan en Gerrit Sanders van Lohuijsen kinderen van de zelfde ouders waren. Alleen van Jan kennen we een doopinschrijving in 1696 in Epe. In de rubriek familiegeschiedenis hebben ze ieder een eigen overzicht met nakomelingen (Van Lohuizen II en Van Lohuizen III). Het verlossende antwoord kwam uit een wel heel onverwachte hoek. Namelijk uit Amsterdam!

Lees meer...

Kort nieuws uit Ampt Epe 227

Geschreven door Aart Schurink

Algemene Ledenvergadering
De jaarlijkse algemene ledenvergadering van Ampt Epe zou dit jaar worden gehouden op 16 april 2020 in café-restaurant Dorpszicht, Dorpsstraat 10 in Oene. Door de Coronacrisis is deze uitgesteld. De agenda, het verslag van de vorige vergadering, het jaarverslag, de begroting en andere documenten zijn, net als andere jaren, te raadplegen op de website van Ampt Epe: www.ampt-epe.nl.

Lees meer...

Wolven op de Veluwe

Geschreven door Fer Jantzen

"Wolven op de Veluwe- Hun geschiedenis en terugkeer" is geschreven door ons erelid en oud voorzitter Evert de Jonge. Hij schetst in dit boek diepgravend de historie van de wolf op de Veluwe en beschrijft hoe voor- en tegenstanders de terugkeer van het dier ervaren. Het boek is verkrijgbaar bij de locale boekhandels of via Uitgeverij Gelderland in Epe. Het telt 160 pagina's en is rijk voorzien van natuurfoto's en (historische) illustraties. De verkoopprijs bedraagt € 29,95.

Van gebroken geweer naar gewapend verzet.

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Een boek over verzetsman Aalt van Vemde

De Stichting Het Doorgeefluik heeft in het kader van 75 jaar Bevrijding in april 2020 een boek uitgeven over de Eper verzetsman Aalt van Vemde. Hij heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog een aantal Joodse mensen voor de nazi’s verborgen gehouden. Dat gebeurde in zijn eigen woonomgeving of elders in de gemeente Epe.

Lees meer...

Weet u waar dit is?

Geschreven door Fer Jantzen

waar_is_dit.jpg

Heeft iemand een idee welke plek in Epe er te zien is op deze tekening van Willem Adrianus Grondhout? Uw antwoord kunt u sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.