logo

Winnaar historische quiz bekend

Geschreven door Aart Schurink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         Mevrouw Groenheiden uit Epe is de gelukkige winnaar van de historische quiz. Omdat er zoveel goede antwoorden binnenkwamen, moest uiteindelijk geloot worden.
Linda Brouwer overhandigde namens Koppel Swoe de bloemen en Aart Schurink namens Ampt Epe een prijzenpakket van 3 cultuurhistorische boeken. De foto is gemaakt door Aline van Dam eveneens van Ampt Epe.

 

 

Verhaal van Gelderland - werk in uitvoering

Geschreven door Omroep Gelderland

Het Verhaal van Gelderland zet Gelderse verhalen, collecties en erfgoedorganisaties centraal. Op initiatief van Erfgoed Gelderland, hoogleraar Gelderse geschiedenis Dolly Verhoeven (Radboud Universiteit), Rozet en Omroep Gelderland wordt de geschiedenis van Gelderland beschreven, breed gepresenteerd en beleefbaar gemaakt. Het masterplan Verhaal van Gelderland bestaat uit verschillende deelprojecten, die met elkaar samenhangen en helpen om het Verhaal van Gelderland beter toegankelijk te maken.

Lees meer...

Kort nieuws uit Ampt Epe 228

Geschreven door Aart Schurink

Corona
Plots overviel ons het bericht over een virus dat in China heel erg veel mensen besmette, vaak met dodelijke afloop. Het zou van een lokale markt komen waar men onder andere vleermuizen verkocht.
We dachten nog dat China heel erg ver weg was. Opeens kwamen er berichten uit Italië. Er kwamen wintersporters terug uit Oostenrijk en men vierde carnaval in Tilburg. Opeens was het virus ook in Nederland aangekomen. Er zijn mensen besmet en een deel van hen is overleden. De maatregelen om erger te voorkomen werden door de minister-president zelf aangekondigd. De ziekenhuizen stroomden vol met coronapatiënten. Wetenschappers werden ingeschakeld. De scholen gingen sluiten; mensen werken thuis; de horeca, musea, theaters en evenementen liggen plat. Onze helden zijn de zorgverleners - ook in de verpleegtehuizen en de thuiszorg. De anderhalvemetersamenleving ontstaat. Iedereen kent de slogans: ’Blijf thuis’ en ‘Hou vol’.

Lees meer...

Riffelarij Te Riele verhuist

Geschreven door Jan van de Velde

Beeldbank De Zaansche MolenDe riffelarij van Te Riele in Vaassen gaat verhuizen. Zij was ruim 70 jaren gevestigd bij Cannenburgh's Molen. Die watermolen was eeuwenlang -al vanaf de 14e eeuw- in eigendom van de familie Van Isendoorn á Blois van Kasteel Cannenburch. Eind 19e eeuw is deze bijzondere molen gekocht door de familie Te Riele.
In het komende nummer van Ampt Epe wordt geïllustreerd wat dit betekent. De familie Van Isendoorn heeft eeuwenlang billen gestimuleerd. Ook dat wordt uit de doeken gedaan.

Een samenvatting vindt u hier.

Twee takken Van Lohuizen gekoppeld

Geschreven door Fer Jantzen

Lang was het onzeker of Jan en Gerrit Sanders van Lohuijsen kinderen van de zelfde ouders waren. Alleen van Jan kennen we een doopinschrijving in 1696 in Epe. In de rubriek familiegeschiedenis hebben ze ieder een eigen overzicht met nakomelingen (Van Lohuizen II en Van Lohuizen III). Het verlossende antwoord kwam uit een wel heel onverwachte hoek. Namelijk uit Amsterdam!

Lees meer...

Wolven op de Veluwe

Geschreven door Fer Jantzen

"Wolven op de Veluwe- Hun geschiedenis en terugkeer" is geschreven door ons erelid en oud voorzitter Evert de Jonge. Hij schetst in dit boek diepgravend de historie van de wolf op de Veluwe en beschrijft hoe voor- en tegenstanders de terugkeer van het dier ervaren. Het boek is verkrijgbaar bij de locale boekhandels of via Uitgeverij Gelderland in Epe. Het telt 160 pagina's en is rijk voorzien van natuurfoto's en (historische) illustraties. De verkoopprijs bedraagt € 29,95.

Van gebroken geweer naar gewapend verzet.

Geschreven door Fer Jantzen

Een boek over verzetsman Aalt van Vemde

De Stichting Het Doorgeefluik heeft in het kader van 75 jaar Bevrijding in april 2020 een boek uitgegeven over de Eper verzetsman Aalt van Vemde. Hij heeft gedurende de Tweede Wereldoorlog een aantal Joodse mensen voor de nazi’s verborgen gehouden. Dat gebeurde in zijn eigen woonomgeving of elders in de gemeente Epe.

Lees meer...