logo

Werkgroep ACE

Welkom bij de Werkgroep ACE (Archeologisch en Cultuurhistorisch Erfgoed). De Werkgroep ACE is een werkgroep van Ampt Epe, waarin leden actief zijn op het gebied van archeologie en cultuurhistorisch erfgoed binnen de gemeente Epe. De werkgroep is bereikbaar via de contactpersoon bij Ampt Epe: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten
Klik hier voor onze activiteiten en agenda.

Heeft u zelf iets gevonden?
Als werkgroep zijn wij geïnteresseerd in uw (bodem)vondsten. Heeft u iets gevonden, dat mogelijk interessant is voor onze werkgroep, laat het ons dan weten of bezoek ons spreekuur bodemvondsten. De eerstvolgende datum waarop dit spreekuur wordt gehouden vindt u op de pagina van de activiteiten. Wij zijn u graag behulpzaam bij het uitzoeken van de betekenis en de historie van het door u gevonden voorwerp.

Oud en Nieuw uit de werkgroep:

Toepassen van Remote Sensing bij archeologie

Geschreven door Wim van 't Einde

Technologie wordt steeds belangrijker bij archeologie. Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om er een symposium aan te wijden met een aantal sprekers. Met behulp van luchtfoto’s en satellietbeelden, het Actueel Hoogtebestand Nederland en thermisch infraroodbeelden is het ‘op afstand’ opsporen van archeologische relicten van achter het eigen beeldscherm voor iedereen mogelijk geworden.

Lees meer...

Geschiedenis van het klooster van Susteren

Geschreven door Wim van 't Einde

Susteren

 

Ter gelegenheid van de publicatie van het onderzoeksrapport "Het Klooster van Susteren (714–1802)" organiseerden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Limburgs Museum een symposium. De livestream van dat middagvullende symposium laat een aantal deskundigen zien, die allerlei archeologische aspecten van het klooster laten zien. 

Beekdalen

Geschreven door Wim van 't Einde

Beekdalen zijn al vele duizenden jaren lang de levensaders van onze zandlandschappen. Bijna onbegroeide smeltwatergeulen uit de ijstijden veranderden in de loop van het Holoceen in weelderig begroeide beekdalen. Veel van deze beken of beektrajecten kenden meanderende beken, andere hadden meer het karakter van een doorstroommoeras zonder duidelijke beekloop. Waar lagen welke soorten beekdalen en welke factoren hebben dit hydrologische karakter eigenlijk bepaald?

Lees meer...

Prehistorische akkers

Geschreven door Wim van 't Einde

Op 22 september 2021 werd een webinar verzorgd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed over prehistorische akkers.
Door het grootschalige en heel uniforme karakter van de tegenwoordige akkerlandschappen, zou je bijna vergeten dat deze landschappen in het verleden uiterst divers waren. Verschillen in ondergrond, gewasteelt, grondbewerkingsmethoden en bemestingsintensiteit zorgden voor heel gevarieerde akkergebieden met een rijke akkerflora en -fauna. Al vanaf het vijfde millennium voor Christus vindt in onze streken akkerbouw plaats.

Lees meer...

Platform Militair erfgoed

Geschreven door Wim van 't Einde

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft ook een Platform Militair Erfgoed.
Wie daarin is geïnteresseerd kan gratis allerlei interessante lezingen volgen, bijvoorbeeld op 21 september 2021, waar het ging over de Koude Oorlog. Op veel plaatsen is daarvan nog het nodige van terug te vinden. In onze streek is de IJssellinie van belang geweest en ook Huize De Kroon in Vaassen. Over beide hebt u kunnen lezen in ons blad.

Lees meer...