logo

Werkgroep ACE

Welkom bij de Werkgroep ACE (Archeologisch en Cultuurhistorisch Erfgoed). De Werkgroep ACE is een werkgroep van Ampt Epe, waarin leden actief zijn op het gebied van archeologie en cultuurhistorisch erfgoed binnen de gemeente Epe. De werkgroep is bereikbaar via de contactpersoon bij Ampt Epe: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Activiteiten
Klik hier voor onze activiteiten en agenda.

Heeft u zelf iets gevonden?
Als werkgroep zijn wij geïnteresseerd in uw (bodem)vondsten. Heeft u iets gevonden, dat mogelijk interessant is voor onze werkgroep, laat het ons dan weten of bezoek ons spreekuur bodemvondsten. De eerstvolgende datum waarop dit spreekuur wordt gehouden vindt u op de pagina van de activiteiten. Wij zijn u graag behulpzaam bij het uitzoeken van de betekenis en de historie van het door u gevonden voorwerp.

Oud en Nieuw uit de werkgroep:

Een oude beekbedding

Geschreven door Wim van 't Einde

Aan de zuidkant van de Raatakkers, dicht bij de Niersenseweg ligt een oude beekbedding en die is op zich vanaf de paden niet zo goed zichtbaar. Vanuit de lucht gaat het aanmerkelijk beter, dat zie je in de video via deze link

De huidige beken in onze omgeving worden gevoed door sprengen of kwelgebieden. Door het graven van de sprengen zijn de oorspronkelijke beken verdwenen. Deze kregen namelijk geen water meer. Toch zijn de oude beekbeddingen op een aantal plaatsen nog goed te herkennen, zoals bijgaande video laat zien. Wanneer het zwaar heeft geregend blijven er in de bedding nog steeds plassen staan of wordt de bodem door het vocht donkerder dan de omgeving. Door de grotere hoeveelheid vocht vind je op deze plekken ook meer en andere grassen.

Lees meer...

Doe het zelf - Raatakkers

Geschreven door Wim van 't Einde

In onze omgeving vind je prehistorische akkers, deze worden ook wel Raatakkers genoemd. Je kunt ernaar toe gaan, maar je kunt er ook thuis achter je computer, tablet of smartphone naar op zoek gaan op de site van Actuele Hoogtes Nederland (AHN). Deze site kent een groot aantal lagen, waarbij je voor details in de bodem het best AHN3 DTM - Hillshade kunt gebruiken. Je selecteert dit rechtsboven in het scherm via het pictogram met de drie vierkantjes boven elkaar.

Via deze link heb je alvast een startpunt.

Raatakkers bij de Gortelseweg in Vaassen

Doe het zelf - Zoek grafheuvels

Geschreven door Wim van 't Einde

Drie grafheuvels op bij de Hertenkamp bij Vaassen

In onze omgeving vind je veel grafheuvels. Je kunt ernaar toe gaan, maar je kunt er ook thuis achter je computer, tablet of smartphone naar op zoek gaan op de site van Actuele Hoogtes Nederland (AHN). Deze site kent een groot aantal lagen, waarbij je voor details in de bodem het best AHN3 DTM - Hillshade kunt gebruiken. Je selecteert dit rechtsboven in het scherm via het pictogram met de drie vierkantjes boven elkaar.

Via deze link heb je alvast een startpunt.

Toepassen van Remote Sensing bij archeologie

Geschreven door Wim van 't Einde

Technologie wordt steeds belangrijker bij archeologie. Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om er een symposium aan te wijden met een aantal sprekers. Met behulp van luchtfoto’s en satellietbeelden, het Actueel Hoogtebestand Nederland en thermisch infraroodbeelden is het ‘op afstand’ opsporen van archeologische relicten van achter het eigen beeldscherm voor iedereen mogelijk geworden.

Lees meer...

Geschiedenis van het klooster van Susteren

Geschreven door Wim van 't Einde

Susteren

 

Ter gelegenheid van de publicatie van het onderzoeksrapport "Het Klooster van Susteren (714–1802)" organiseerden de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en het Limburgs Museum een symposium. De livestream van dat middagvullende symposium laat een aantal deskundigen zien, die allerlei archeologische aspecten van het klooster laten zien.