Op zaterdag 25 oktober 2008 was de excursie naar de Wattenfabriek gepland, een fabriek die ruim 100 jaar op deze plaats op de grens van Emst en Vaassen staat. Vanwege veiligheidsredenen was het aantal deelnemers gemaximeerd op 40. Helaas hebben we een aantal mensen moeten teleurstellen die graag aan deze excursie hadden willen deelnemen.
Na een korte inleiding werd de groep in drieën gesplitst. De drie groepen gingen met hun begeleider de fabriek door en kregen daarbij een deskundige uitleg van het productieproces van de fabriek. Dagelijks worden vele tonnen katoen verwerkt tot de vele eindproducten die de fabriek maakt. Uiteraard is de fabriek vergaand geautomatiseerd en vervullen de mensen die er werken een ondersteunende en bewakende rol.
Het meest bijzondere onderdeel van de excursie was voor de meeste deelnemers de draaiende stoommachine. Dit was overigens een bijzonderheid, want de machine heeft in de laatste dertig jaar slechts twee maal gedraaid.
Het heeft Jan Hengeveld behoorlijk wat tijd gekost om alles weer draaiende te krijgen. Maar het gaf hem duidelijk voldoening dat het hem dat uiteindelijk toch lukte. Een dergelijk staaltje van oude techniek is het waard om voor het nageslacht behouden te blijven en te worden getoond. Van de meeste deelnemers mag het een beschermd monument worden.
De deelnemers aan de excursie vergaapten zich dan ook aan deze fantastische staaltjes van oude techniek. Het stampen en draaien, de steeds doorgaande bewegingen en de sierlijkheid waarmee deze machines hun werk doen. Het is eenvoudig verbluffend om te zien met welk een eenvoud en vernuft deze machines op basis van de stoomkracht hun werk kunnen doen. Natuurlijk speelt hierin ook mee dat de machines zelf prachtig zijn om naar te kijken. Dat een dergelijke machine het qua efficiëntie niet meer af kan leggen tegen de huidige techniek is natuurlijk jammer.
Uiteraard werden de drie rondleiders (Joop Kaandorp, Berry van der Hoop en Martin van Gortel) aan het einde van de middag bedankt voor hun deskundige uitleg.
Een speciaal woord van dank is op zijn plaats voor Katja Jonker en Bertus Dollenkamp. Zonder hen was deze excursie niet gehouden.