Oranje boven, lang leve de koningin, lang leve Beatrix. Het waart vandaag door heel Nederland.
Terwijl in de gemeente Epe de dorpen zich volop in het oranje tooien, zetten vier oranjebomen zich in het groen. De gemeente Epe telt diverse 'koninklijke' bomen; vier daarvan zijn Beatrixbomen. In elk van de dorpen staat er een. Heel Nederland plantte in 1988 Beatrixbomen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de vorstin op 31 januari van dat jaar.
Twintig jaar lang staan de lindes dus al op het plekje dat ze destijds in de dorpen kregen. In Vaassen op het pleintje bij dorpscentrum De Wieken, in Emst voor dorpshuis De Hezebrink, in Oene op de kruising Houtweg-Keizerstraat-Klaterstraat, nabij het MKZ-beeldje, en in Epe in een van de stroken plantsoen op de parkeerplaats voor Albert Heijn. Ga maar eens kijken. Alle bomen zijn herkenbaar aan een herdenkingsplaatje aan de voet van de stam.
Die twintig jaar groei is drie van de Beatrixbomen goed aan te zien. Het zijn al flinke bomen geworden. Alleen die Beatrixboom in Oene... Stuk kleiner dan de andere. Daar moet iets mee aan de hand zijn.
"Klopt", zegt de gemeentelijke 'bomendokter' Richard Schakelaar. "De Beatrixboom in Oene staat er nog niet zo lang. Misschien een jaar of zeven. De voorganger is verongelukt. Daar is een auto tegenaan gereden. Die boom stond ook dichter bij de de weg."
Een nieuwe Beatrixboom kreeg een veiliger plekje, een paar meter verderop. Maar echt lekker voelde de linde zich daar niet. "Hij staat niet op de beste grond. Op die plek is vroeger een weg geweest. Als we nu een jonge boom planten, geven we 'm nieuwe, goede grond mee, maar dat is toen niet gebeurd."
Volgens Schakelaar is de Oener Beatrixboom nu echter "door z'n moeilijke jaren heen" en wacht 'm een grote toekomst.
"We houden ze allemaal goed in de gaten", verzekert hij. "En als die in Oene nog niet aan het groeien slaat, dan geven we 'm alsnog betere grond."