17 NOVEMBER 2006 - EPE/TONGEREN - Ampt Epe achterhaalde de tekst van het Tongerens volkslied wel, maar de redactie van de historische vereniging kon slechts gissen naar de melodie. De oproep leidde tot een wildzang aan verschillende melodieën. De oorspronkelijke melodie is volgens Ampt Epe aardig gereconstrueerd.

Toen enkele nummers geleden het Tongerens Volkslied in Ampt Epe stond was de eerste vraag binnen de redactie: ‘Dat is mooi zo’n lied, maar hoe gaat de melodie?’ Op de oproep in het tijdschrift hebben verschillende mensen gereageerd. En dat leverde even zovele versies van de melodie van het lied op. Nu waren de onderlinge verschillen niet zo heel erg groot. Op basis van de gezongen melodieën zette Wim van ‘t Einde de melodie op muziek en zorgde dat er ook een akkoordenschema beschikbaar kwam.

Of het lied ooit eerder op muziek is gezet is niet bekend. Het is goed mogelijk dat het nooit aan het papier is toevertrouwd. Toen meester Wesseldijk op basis van de tekst er een melodie bij maakte, leerde hij dit de kinderen op school aan. Nadeel is echter wel dat een dergelijk lied dan alleen aan de geheugens van de mensen die het kennen is toevertrouwd en daarmee ook even gemakkelijk verloren kan gaan.

De melodie en bladmuziek zijn nu weer beschikbaar. Wellicht krijgt het lied daardoor een nieuwe impuls. Op 11 november 2006, bij de presentatie van het boek Ruwe Veen van Lijda van den Bremen, is het lied opnieuw gezongen. De kleine honderd aanwezigen zongen het uit volle borst mee. Dat smaakt naar meer. Mensen die nog oude volksliederen uit de gemeente Epe kennen mogen een opgenomen versie van het lied met de tekst aan de historische vereniging sturen per adres Dennenweg 15, 8172 AH Vaassen of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..