EPE - De historische vereniging Ampt Epe vult zaterdag 30 augustus het streekgerechtenfestival bij museumboerderij Hagedoorns Plaatse aan met een fietstocht langs markante historische locaties. Daar staan deskundigen klaar om de fietsers groepsgewijs te vertellen en te laten zien wat de locatie zo bijzonder maakt. Het initiatief van Ampt Epe is tevens een bijdrage aan het project Heel Epe Fietst! De historische fietstocht is de eerste van een nieuwe reeks van diverse fietsactiviteiten in de eerste helft van september. Voor de historische fietstocht maakt Ampt Epe gebruik van een route van de Fietsersbond Epe, die voert langs onder meer de Kopermolen (en andere watermolens), de Oosterhof en de Cannenburch, sprengen- en bekenstelsels, archeologische terreinen in Vaassen en Emst.
De tocht begint en eindigt bij Hagedoorns Plaatse, waar die dag het streekgerechtenfestival wordt gehouden. Starten kan tussen 10 en 12 uur. De routebeschrijving à 2 euro is te koop bij de kraam van Ampt Epe en Uitgeverij Gelderland, bij de entree van Hagedoorns Plaatse. De routebeschrijving geeft tevens een veelheid aan informatie over wat onderweg te zien is. Uitgeverij Gelderland biedt aan de kraam boeken over historisch Epe aan.
Bij de Kopermolen, bij een van de herdenkingsmonumentjes van Broken Wings en bij de voormalige schapenwasplaats 't Rengel kunnen de deelnemers even afstappen voor nog meer interessante informatie. Kenners vertellen tot in detail over de historie achter die drie locaties.
De Kopermolen in Zuuk is normaliter niet toegankelijk voor publiek. Als onderdeel van de fietstocht mogen deze dag enkele groepen deelnemers het markante gebouw bekijken onder leiding van een gids. Een vrijwilliger van de organisatie Broken Wings doet onderweg het verhaal uit de doeken van de neergestorte vliegtuigen en hun bemanningen in de Tweede Wereldoorlog. Het meertje 't Rengel nabij Schaveren is een archeologisch belangrijke locatie; er zijn daar sporen gevonden van de bewoning door de vroegste landbouwers. Een archeoloog vertelt erover.

Bron:

http://www.veluweland.nl/lokaal/ampt_epe_serveert_fietstocht_met_historie_3166751.html#.VLzhQ_2x27E