DOOR JAN VISSER
EPE, 10 juli 2015 De Stentor.

De stichting Oud-Epe in beeld vertoonde gisteravond oude films. De beelden waren zwart- wit en soms haperde er iets, maar de producten waren 100 procent Epe. Ambachtelijke watten, spek en margarine gemaakt door 'vaardige handen en vlugge vingers'.

Schoon beekwater en houtcellulose dienden als grondstof voor Utermöhlen watten, zo zacht als satijn en geschikt voor elke pijn. Heel wat inwoners uit de gemeente Epe hebben er hun beste jaren gesleten. "Geen best werk, al dat stof", merkt een toeschouwer op bij het bekijken van de film over het fabricageproces in de wattenfabriek in Vaassen. Hoe spierwitte watten door 'vaardige handen en vlugge vingers' worden ingepakt nadat het basismateriaal via een cardeermachine tot watten wordt verwerkt. Begeleid door stemmige muziek zien zo'n twintig toeschouwers hoe zijzelf of hun familie er destijds werkten.

foto filmavondEen film over de Eper Margarine Industrie toont beelden van mannen die tot hun ellebogen met hun blote handen in een vettige massa roeren. "Echt handwerk", merkt een toeschouwer snedig op.

Op het puntje van zijn stoel volgt oud-gasfitter Wim Mulder uit Vaassen de documentaire. Thuis heeft hij een grote collectie ansichtkaarten die hij in albums bewaart. Ook daarop staan oude beelden van de wattenindustrie, de margarinefabriek, de bacon fabriek en foto's van oude boerderijen.

"Boeiend hoe de Eper gemeenschap zich heeft ontwikkeld", vindt oudbedrijfsarchivaris Jan Kelkes van Georg Fischer Piping Systems. De fabriek koos in 1964 Epe als vestigingsplaats voor de assemblage van zijn producten.

Sommige bezoekers van de filmavond vertellen enthousiast over de Eper Dialectavond van afgelopen dinsdag. Vooral de in onvervalst Veluws begeleide dia's over bosbessen plukken en de moppen en verhalen van moppentapper Frans Schreurs uit Vaassen waren regelrechte hits.

De filmvertoning over de Eper maakindustrie is een onderdeel van 'Heel Epe maakt het mee' in het kader van het cultureel festival. Thema's in voorgaande jaren waren onder andere 'Gelegerd in Gelderland' en 'Heel Epe fietst'.

Toevoeging door de webmaster:
De organisatie van deze dagen lag voor een belangrijk deel bij Ampt Epe, en met name bij Steven Leijsen