EPE - “Het is allemaal erg verslavend”, geeft Jan Paasman toe, terwijl hij fanatiek door het fotoarchief scrollt. De fotograaf uit Epe werkt sinds een half jaar aan een boek over de historie van cafés en hotels in Epe. Elke donderdag is hij te vinden in het historisch archief. “Ik kan daar uren zitten, want echt alles is interessant. Elke bladzijde, elk artikel, elke foto.”

Jan Paasman over deze
Vorige week stuitte Paasman nog op een oud boekje over het Wapen van Epe. Geschreven door een nazaat van de familie Betlem, die het café van 1908 tot 1930 runde. “Daarvoor was het geen café, maar een sjiek hotel. Het heette ‘Hotel Essenberg’, vernoemd naar de eigenaar. Die verkocht het in 1908 aan de familie Betlem. Voor 23.000 gulden.” Een ander voorbeeld: “Eerder al vond ik een bon van De Posthoorn. Dat was de rekening van 390 gulden voor de wethouders in Epe over de periode van 1805 tot 1806.” ‘Verteringen namens B&W’ is erop te lezen. Er staat in ouderwets handschrift geschreven wat er voor die 390 gulden is gekocht: bier, sigaren jenever en rode wijn. Maar Paasman haalt de geschiedenis niet alleen uit het archief. Anekdotes over het vroegere caféleven van (oud-)inwoners van Epe vormen een ander belangrijk deel van zijn onderzoek. “De mensen komen vanuit het hele land om over de tijd van toen te praten. Vorige week nog sprak ik met Nel Klaver, een 93-jarige oud-inwoonster. Ze woont al een tijd in Friesland. Het was verassend hoeveel ze nog wist te vertellen over die tijd.” Als Paasman het aantal cafés uit de geschiedenis van Epe opnoemt, valt het op hoeveel het er zijn. Café Visch, Café Boeve (in de volksmond ‘de drie sneetjes’), Café Brinkzicht, Café Parkzicht, Café Rust Wat, Café De Oude Munt, Hof van Gelre en De Gelderse Bloem, Het Wapen van Epe. Paasman heeft wel een verklaring voor die hoeveelheid aan cafés: “Vroeger liep er dwars door Epe een handelsroute. Dat maakte het erg interessant om even te stoppen.”

Ook de invloed van het 'liberale landgoed Tongeren' heeft er volgens Paasman zijn aandeel in. "Dat werd gerund door mensen uit het westen, uit de randstad. Dat geeft toch zijn invloed gehad op het horecaklimaat in Epe. Er was hier gewoon meer mogelijk dan in de omliggende dorpen.” Het boek moet in het najaar van 2009 klaar zijn. “Het wordt een vuistdik fotoboek, met redelijk veel tekst en vooral heel veel mooie grote foto’s er in. Die bewerk ik eerst zelf, want met de technieken van tegenwoordig worden die foto’s mooier dan ooit."