logo

2008-07-23 Onderzoek grafheuvels gaat heel voorzichtig

Geschreven door Felix, Bert

Laag voor laag wordt verwijderdAPELDOORN/VAASSEN - Onderzoekers van de Universiteit van Leiden zijn op blote voeten of sokken aan het werk in de opengelegde grafheuvels in de Kroondomeinen.
Alleen biologe en promovenda Marieke Doorenbosch permitteert zich een paar bergschoenen. Oude, waarvan het profiel al grotendeels is afgesleten.
Voorzichtigheid troef bij de onderzoekers die drie weken lang zeven grafheuvels en hun omgeving aan een minutieus onderzoek onderwerpen. Met een schep en zo nodig een kwast verwijderen ze laagje voor laagje van het gele zand in de bodem van de kuil.
Na teleurstellende resultaten bij het onderzoek naar de omgeving van vier grafheuvels is het in de vijfde grafheuvel raak. Inmiddels zijn er zes concentraties van crematieresten gevonden, waaronder een forse. Een paar centimeter dik en twintig, dertig centimeter breed zit er een pakket aan botresten, overblijfselen van een onvolledige crematie.
De botresten worden in plastic zakjes gedaan, het met een kwast weggehaalde zand wordt nog een keer gezeefd op botresten en de vindplaats wordt heel precies in kaart gebracht. Ook zijn er restjes houtskool en vuursteen gevonden, zodat al wel kan worden geconcludeerd dat de plek van de grafheuvel in de tijd van de jagers en verzamelaars, zo'n zevenduizend jaar geleden, al bezocht is. Ook bij het onderzoek van de omgeving van de eerste vier grafheuvels zijn sporen uit die tijd gevonden. Latere sporen die zouden kunnen samenhangen met de oprichters van de grafheuvels zijn echter vernield door het ploegen van de grond bij de bosaanplant.
Gemeente-archeoloog Maarten Wispelwey is teleurgesteld. ,,Maar je weet dat je zoiets kunt tegenkomen. Hopelijk hebben we met de andere grafheuvels meer succes''.

Kijk ook eens op de weblog van de Stentor...
(Dit is een externe link die wellicht op enig moment komt te vervallen)