EPE - Het Glazen Kerkenpad koppelt - in het Jaar van het Religieus Erfgoed- liturgisch erfgoed aan modern, liturgisch glaswerk. Aventurijn kreeg er niet alleen vier kerken in mee, maar ook de gemeente Epe, die haar glas-in-loodramen laat zien. De kerken halen voor deze gelegenheid hun soms eeuwenoude bezittingen uit hun kluizen en archieven.
Wie zaterdag 8 of zondag 9 november het Kerkenpad loopt, fietst of rijdt, kan een eigen volgorde bepalen. De toegang, van 13 tot 17 uur, is overal vrij. De Goede Herderkerk is alleen zaterdag geopend. Aventurijn kunstbemiddeling, initiatiefnemer van expositie en Kerkenpad (Polweg 2), laat in eigen glasgalerie religieus erfgoed en hedendaagse glaskunst met een liturgisch tintje zien. Er staat ook religieus materiaal van particulieren. De expositie in Aventurijn duurt tot en met 22 november.
De Regenboogkerk aan de Beekstraat 33 herbergt tijdens Kerkenpad een deel, vooral de grotere stukken, van de expositie 'Religieus erfgoed en hedendaagse glaskunst'. Er staat tevens een liturgisch glas van van het nationaal glasmuseum Leerdam en de Regenboogkerk heeft een glas-in-loodraam, waarin de Bruiloft van Kanaän staat afgebeeld.
In de Goede Herderkerk (Enkweg 2, alleen zaterdag open) is historisch erfgoed van de kerk te zien. Er wordt onder meer aandacht besteed aan het kapelletje aan het Koepas in Zuuk, gebouwd als zondagsschooltje voor de kinderen in Zuuk. Er vinden nu ook wel kerkelijke huwelijken plaats. De Goede Herderkerk laat verder oud, interessant archiefmateriaal zien, naast het moderne doopvont. Organisten bespelen het orgel.
Expositieruimte De Ring in het gemeentehuis is deels afgeschermd met glas-in-loodramen die afkomstig zijn uit de voormalige Martinuskerk aan de Hoofdstraat. Dat kerkgebouw werd in 1965-1966 afgebroken en vervangen door een nieuwe kerk. Tijdens Glazen Kerkenpad is het gemeentehuis zaterdag en zondag speciaal voor deze gelegenheid geopend (ingang Markzijde).
De Sint Martinuskerk aan de Hoofdstraat 52 heeft enkele vrij recente glas-in-loodramen. Ontwerper daarvan is de voormalige pastoor en kunstenaar Theo Sloot. In vitrines exposeert de parochie komend weekend kostbare, historische liturgische voorwerpen waaronder een monstrans, miskelk, reiskelkje, ciborie, wierookvat en kandelaars. Verder haalt de parochie oude en nieuwe liturgische gewaden uit de kast. De kerk beschikt over diverse ramen met kleurrijk glas. Er ligt een routeboekje met informatie bij de entree van de kerk.
In de Grote Kerk (ingang Beekstraat 1) krijgen bezoekers op Kerkenpad in het bijzonder tekst en uitleg over de gebrandschilderde ramen. De kerk heeft een aantal glas-in-loodramen 'met een verhaal'. Vier van de gebrandschilderde ramen zijn bijzondere schenkingen. Eén raam was een cadeau van de kerkelijke gemeente aan ds. Prins, bij diens afscheid in 1917. Prins is van grote betekenis geweest voor kerk en samenleving. Hij liet onder meer uit eigen middelen de Eper Gemeentewoning bouwen. Naar hem is in Epe een straat genoemd.
Kerkrentmeesters zijn aanwezig om bezoekers daarover te informeren en het staat ook op schrift.