EPE; - "Zelf denk ik wel eens: worden die mensen dat getoeter nog niet eens zat? Maar we worden steeds weer en steeds meer gevraagd." De Veluwse Midwienterhoornsbloazers maken hun borst nat voor een intensief programma van meer dan vijftig optredens. In nog geen zes weken.
Zevenentwintig blazers kan de vereniging inzetten: twintig mannen en zeven vrouwen. "We hebben er weer een paar nieuwe blazers bij. De toeloop is zo groot dat we nu een ledenstop hebben. We brengen de groep door natuurlijk verloop terug tot vijfentwintig blazers", legt voorzitter Ben Jonker uit. "Alleen als er belangstelling bij de jeugd is, kunnen we een jongerengroep oprichten." De Veluwse Midwienterhoornbloazers doen hun naam eer aan. Epe mag dan de bakermat zijn, de leden komen van Vaassen tot Wezep, van Hattem tot Barneveld. Bovendien werkt het initiatief aanstekelijk. "Iemand uit Lunteren die ons had gezien, wilde daar ook wel een groep. In een advertentie vroeg hij wie er een midwinterhoorn wilde maken. Achttien aanmeldingen! Er zitten daar nu drieëntwintig deelnemers op les." Ook in Twello blazen midwinterhoornblazers zich warm: "Die hebben ons gezien op Bussloo."
Voor de tiende keer staan de midwinterhoornblazers zondag 30 november rondom de schaapskooi op de Renderklippen om daar de adventsperiode, de aanloop naar Kerstmis, aan te kondigen. Het is het eerste moment in het jaar dat ze in de openlucht mogen blazen, zo schrijven de regels voor. Op Driekoningen, 6 januari, blazen ze weer af. Daartussen moet het allemaal gebeuren. Meer dan vijftig optredens staan al gepland en "er komen er nog wel een paar bij", verwacht Jonker. In februari zijn ze al voorzichtig begonnen, eens per maand. In september is de frequentie van het oefenen opgevoerd tot eens per week. Binnenshuis allemaal. Daarom kijken ze uit naar die eerste-adventszondag. Behalve op de Renderklippen blazen Veluwse Midwienterbloazers die dag op de Nikolausmarkt in het Duitse Sonsbeck. Ook daarna zijn er dagen waarop twee, drie groepen blazers tegelijk actief zijn, op verschillende plaatsen.
Nieuw in de outfit van de mannelijke blazers is de pet. "We hebben nu een echte Veluwse pet. Een hoge pet. Die hebben we laten maken bij een Deventer pettenmaker. De pet die we hadden was eigenlijk een Frans model." De vrouwen, in Veluwse streekdracht, blijven zonder hoofddeksel. "Ze vertikken het eenvoudig om een knipmuts te dragen."