Marlies Kasperink gaat het plan dat ze al zo lang heeft, waarmaken: een bundel schrijven over de Tweede Wereldoorlog in Epe.  foto  Hans van de Vlekkert
EMST - Het idee heeft ze al jaren, maar ze hield het eigenlijk wat voor zichzelf. Nu wil de 23-jarige Marlies Kasperink er werk van maken: een verhalenboek schrijven over de gemeente Epe tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Ik zoek mensen die willen vertellen."
Bij opa op schoot, aan zijn lippen gekluisterd. "Een keer per jaar wilde hij er wel over praten", vertelt de studente verloskunde. Geboren en getogen in Emst, nu op kamers in Amsterdam. "Hier ligt mijn hart", vertelt ze vanuit de woonkamer aan de Hogeveldweg. "Ik was altijd geïnteresseerd in geschiedenis. Toen ik nog verpleegkunde deed, hoorde ik tijdens mijn stages verhalen van heel veel verschillende mensen. Ook dementerende mensen. Zij herkennen hun eigen dochter niet meer, maar over de Tweede Wereldoorlog weten ze alles nog."
De verhalen fascineren Marlies. Zo zag haar opa in Emst een vliegtuig neerstorten. "De piloten en het vliegtuig schijnen er nog te liggen. Van de week sprak ik nog een meneer. Zijn vrouw had in een concentratiekamp gezeten. Er was met haar geëxperimenteerd. Of een postbode, die ontsnapte in Duitsland en terugliep naar huis. De generatie die de oorlog heeft meegemaakt, is aan het uitsterven. Ik vind dat de toekomst moet weten over de oorlog."
Snel naar binnen rennen, als de bommenwerpers overvlogen, soldaten die door de straat marcheerden. "Het zijn dingen die mijn oma vertelt. Het heeft zo veel indruk gemaakt. Ik merkte het tijdens mijn stages. De mensen begonnen er altijd vanzelf over. Ze zijn er vol van."
Wat haar zo fascineert, is de persoon van Hitler. "Ik kan het me gewoon niet voorstellen. Dat die man het voor elkaar gekregen heeft. Zo veel landen en volkeren. Mensen durfden er niets van te zeggen."
Voor haar bundel zoekt ze mensen uit de gemeente Epe, die in ieder geval tijdens de oorlog in de gemeente waren en een gebeurtenis hebben meegemaakt. "De buren opgepakt zien worden, een onderduiker in huis, hoe was de bevrijding, zijn er mensen van wie de ouders misschien opgepakt zijn of die bij de ondergrondse zaten. Het hoeft niet iets groots te zijn of iets spectaculairs. Ik wil gewoon het leven tijdens de oorlog hier neerzetten." Marlies denkt dat de mensen het misschien wel pijnlijk vinden om over de oorlog te vertellen, maar ze hoopt dat ze zich realiseren dat het nu nog kan. "Er is wel eens letterlijk tegen mij gezegd:de jeugd weet niet hoe het is geweest. En nee, ik kan het me ook niet voorstellen. Het heeft zo veel sporen nagelaten en ik denk dat ze dat willen laten weten." Voor de feitelijke informatie duikt Marlies het gemeentearchief van de gemeente Epe in. Mensen die in contact willen komen met Marlies Kasperink voor vragen of voor het aanbieden van verhalen en/of foto's, kunnen haar bereiken via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..