Tijdens het bezoek van de commissaris, dhr. Cornielje, aan de gemeente Epe maakte Ampt Epe (de historische vereniging van Emst, Epe, Oene en Vaassen) van de gelegenheid gebruik om hem een verzoek te overhandigen. Nadrukkelijk werd de vertegenwoordiger van Hare Majesteit verzocht aandacht te schenken aan een van de oudste tradities van Nederland, namelijk het aanbieden van witte pauwenveren. Dit gebruik dateert uit de late Middeleeuwen. Het werd toen een plicht voor de kasteelheer/vrouwe van huis Staverden bij Elspeet jaarlijks witte pauwenveren te bezorgen bij de hertog van Gelre (Gelderland). De Gelderse landsheer tooide hier zijn helm mee. Ook zijn wapenzegel (ambtszegel) liet naast het Gelderse wapen een met pauwenveren beklede helm zien. Nadat in 1581 tijdens De Opstand (de Tachtigjarige Oorlog) de laatste hertog, Philips II, werd afgezworen, leverde de kasteelheer van Staverden trouw de veren in Arnhem af. Pas in 1630 kreeg hij toestemming de leveringen te staken. In de late 19e eeuw herstelde de eigenaar van kasteel Staverden, dhr. ’s Jacobs, deze traditie door jaarlijks een bos witte pauwenveren aan te bieden aan de Commissaris van de Koningin. De veren werden vervolgens in de Statenzaal van het provinciehuis gezet. Tot de huidige dag wordt deze traditie voortgezet. Om die reden houdt de eigenaar van Staverden, de stichting Geldersche Kasteelen/Gelders Landschap, nog steeds witte pauwen op landgoed Staverden.
Met het ‘Jaar van de tradities’ (2009) in zicht vond voorzitter Evert de Jonge dat de website van de provincie hier melding van moet maken. Al kort na het bezoek van dhr. Cornielje ontving Ampt Epe een bevestiging dat de Provincie op de vernieuwde site van de Gelderse website (www.gelderland.nl) een onderwerp zal plaatsen over de eeuwenoude traditie.
 
Een goed begin voor het ‘Jaar van de Tradities’ oordeelt De Jonge. Hij vindt het een belangrijk teken dat het verzoek van de vereniging is gehonoreerd. Indien de provincie het goede voorbeeld geeft door aandacht te schenken aan cultuurhistorie moet dat navolging krijgen. Mede daarom zal ook in onze gemeente in 2009 aan specifieke tradities aandacht worden geschonken. Twee leden van het Erfgoedplatform in de gemeente Epe (Elke Tetterode Ravestein, museum Hagedoornsplaatse en Ben Jonker, Miedwinterhoarnblazers) zijn al aan het inventariseren. Wie voorbeelden van tradities weet kan deze doorgeven via Ampt Epe (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of museum Hagedoornsplaatse (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Het gaat niet om algemene Nederlandse tradities, maar typische zaken uit onze dorpen en het platteland. Zaken als de Vaassense reünie, het Steffenrijden in Epe, het Oener Koefeest, het Emsterfeest zijn natuurlijk bekend, maar er zullen beslist allerlei gewoonten en gebruiken zijn die typerend zijn voor onze streek. We willen het graag weten, zo laat het Erfgoedplatform weten!