In Ampt Epe 216 kondigden we het al aan; binnen Ampt Epe is sinds half januari een werkgroep ACE (Archeologisch- cultuurhistorisch erfgoed) actief. De focus ligt op het gebied van archeologische (kleinschalige) landschapselementen. Denk aan grafheuvels, Celtic Fields, ijzererts winplaatsen, erf- of gebieds-afscheidingen, maar zeker ook het gebruik van de gronden en de leefwijze van de bewoners toen. Als start proberen we de bij de Archeologiewacht Epe in onderhoud zijnde grafheuvels in kaart te brengen. Wat is er bekend (datering, onderzocht of niet (door wie, wanneer) en de vondsten (wat en waar zijn die nu), etc.
De werkgroep viel met de neus in de boter. Ze werd uitgenodigd om het veldonderzoek van de Universiteit Leiden (eind januari/begin februari) op de Gortelse heide te bezoeken. Uitleg door niemand minder dan Quentin Bourgeois. Uitgangspunt voor hem was dat er, buiten de directe omgeving van de grafheuvels, nog veel meer te vinden zou moeten zijn m.b.t. bewoning en activiteiten van de toenmalige bewoners. Men maakte gebruik van een volledig nieuwe methode om de bodem in kaart te brengen met een magnetometer. De resultaten zijn spectaculair, ze klopten 1 op 1! Gezien de bevindingen denkt Bourgeois nu dat bewoning van deze streek eerder richting 5000 jaar gaat dan de tot nu toe aangetoonde 2700 à 3000 jaar!
Met nieuwere analysemethodes van afzettingen, met name in kiezen/tanden, is men ook in staat te detecteren waar iemand geweest is in zijn leven. Dat kan verrassende resultaten opleveren. In Denemarken vond men een vrouw in een boomstamgrafkist (Egtved meisje, 1370 BC). Zowel kleding als haar bleek nog deels aanwezig. De Denen waren apetrots. Beetje jammer toen bij analyse bleek dat ze Zuid-Duitse was, die naar Denemarken was verhuisd.
Ook het kijken vanuit de lucht naar de bodem maakt grote stappen. Voor de 3e versie van het AHN (Actueel Hoogtebestand Nederland) wordt nu boven Gelderland data verzameld. Daar blijkt nu al uit dat er veel meer ‘mogelijk interessante objecten’ zijn (lees grafheuvels, raatakkers, karresporen, etc.) dan tot nu toe gedacht. Waarschijnlijk een verdubbeling van het Raatakker-oppervlak en nog eens zo’n 700 (mogelijke) grafheuvels extra!
Het volledige artikel verschijnt in Ampt Epe nummer 217 (april 2018)
P.S.: mocht u belangstelling hebben voor deelname aan deze ACE-werkgroep, neem dan contact op met de coördinator (