Pilot- project Citizen Science en archeologie op de Veluwe
In de loop van dit jaar 2019 gaat er een interessant onderzoek plaatsvinden op de Veluwe, waarbij publiek, geïnteresseerden in archeologie van de Veluwe zullen worden betrokken.
Aan de Universiteit Leiden wordt onderzoek gedaan en gewerkt aan het ontwikkelen van een computerprogramma dat gebaseerd is op het Actueel Hoogtebestand Nederland, een hoogtekaart van Nederland. Het computerprogramma leest de kaart in en wordt zo geleerd grafheuvels, celtic fields en andere archeologische structuren te herkennen.
Hoe meer voorbeelden de computer te zien krijgt des te beter deze wordt in het herkennen van dat type structuur.
Vrijwilligers,- het menselijk oog-, gaan helpen de computer van zoveel mogelijk voorbeelden te voorzien en zij gaan ook het veld in om de bevindingen van het computerprogramma te controleren.
In een test van deze techniek zijn reeds veel nieuwe archeologische structuren op de Veluwe ontdekt. Het pilotproject dat nu gaat starten zal bestaan uit een eerste fase, die bestaat in het herkennen van archeologische structuren op AHN ten behoeve van het computerprogramma en een tweede fase, waarin vrijwilligers onder leiding van een archeoloog het veld in gaan om ter plekke onderzoek/controle te doen.
De resultaten van dit onderzoek zullen door de Universiteit Leiden worden gebruikt èn ook door gemeenten om het archeologisch bestand van de Veluwe aan te vullen met het oog op een betere bescherming en beheer ervan.
Erfgoed Gelderland is de partner in dit project voor het betrekken van publiek, vrijwilligers bij archeologie. Dr. Eva Kaptijn en Roel Kramer zijn de publieksarcheologen van Erfgoed Gelderland en houden zich met dit project bezig.
De Werkgroep ACE is van plan deel te nemen aan dit boeiende project. Geïnteresseerden in dit project kunnen contact opnemen met de contactpersoon van onze werkgroep (
( Bron voor dit artikel: Erfgoed Gelderland ( www.erfgoedgelderland .nl)
24 november 2018 hebben we samen met de Archeologiewacht Epe en Apeldoorn de Moerman archeologische wandeling gemaakt. Een mooie wandeling langs grafheuvels, molenplaats, klappersteengeulen, grintgaten en een 'verdronken gouden klok' in het Salamandergat. Op 61 meter hoogte ook nog graven van de oud eigenaar, zijn zus en 'n zoon.
Het was fris, maar in tegenstelling tot de voorspellingen bleef het droog.