Molukse verhalen

Op 25 april 1950 werd op Ambon de Vrije Republiek der Zuid-Molukken uitgeroepen, de RMS (Republik Maluku Selatan). Op 25 april 2012 verscheen op de website www.geschiedenis24.nl de serie 'Onder de klok van Vaassen' - een zoektocht naar herinneringen aan het leven in de barakken en de gewelddadige ontruiming in oktober 1976, een en ander ondersteund met historisch beeld- en geluidsmateriaal. Absoluut de moeite waard. Kijk ook eventueel op de website van het nationaal archief: http://aankomst.nationaalarchief.nl/aankomst/informatie.asp of op: www.museum-maluku.nl.

 

Daams' Molen verplaatst naar de overkant van de weg en weer terug
Na veel discussie is het dan zover. De molen wordt verhoogd met 5 meter zodat hij voldoende wind vangt om te blijven draaien, ook wanneer de hoogbouw aan de Dorpsstraat gereed is. Daarvoor moest de complete stellingmolen met wiekkruis worden verrold over een afstand van 28 meter, een unieke gebeurtenis die nog niet eerder heeft plaatsgevonden. Inmiddels is de kelderfundatie gereed en is de molen weer teruggerold en opgevijzeld naar de nieuwe hoogte van ongeveer 4,90 meter. Op de website van Omroep Gelderland staat een video hoe het allemaal in zijn werk ging. Via de molen-cam op de website http://daamsmolen.nl/ kunt u verdere werkzaamheden volgen.

Sporen in de gemeente Heerde
Naast Museum Vaassen Historie heeft de Heerder Historische Vereniging, samen met modelspoorliefhebbers, ook een prachtige expositie opgezet. Van locomotieven die werkelijk over de baronnenlijn hebben gelopen, zijn modellen tijdens de expositie te zien. Twee enthousiaste modelbouwers hebben de stations Heerde en Wapenveld en diverse gebouwen langs de spoorlijn minutieus nagebouwd. Vanaf zaterdag 14 april tot en met 29 september 2012 is de nieuwe zomertentoonstelling in Villa Jacoba te zien.

Houtskoolputten
Op het terrein van Radio Kootwijk zijn sporen aangetroffen van mogelijk 50 “houtskoolmeilers”. Ze stammen vermoedelijk uit de achtste tot tiende eeuw. Mogelijk was er sprake van grootschalige houtskoolproductie. Tot de 12e eeuw werd hout in kuilen gelegd, daarna in bovengrondse stapels. Staatsbosbeheer is van plan in de buurt een tekstpaneel te plaatsen.

Film over de Koude Oorlog opgenomen op landgoed De Haere bij Olst
Tot 1990 lag er rondom De Haere een militair complex dat de status staatsgeheim had. In de tijd van de Koude Oorlog dacht Nederland de Russen nog enige tijd op afstand te kunnen houden door de IJssellinie onder water te zetten. Theatergroep Theaterschip heeft op deze locatie, in samenwerking met de Stichting IJssellinie olst, de film 'De onzichtbare vijand' opgenomen. De korte film vertelt een verhaal over Jannie en speelt zich af in 1962 tegen het decor van de Koude Oorlog. De eerste alarmfase werd afgekondigd. Grote stroken grond zouden onder water gezet worden om oprukkende legers tegen te houden. Militairen namen hun posities in bij de vele bunkers en kazematten. De wereld hield even zijn adem in. Tot 22 oktober 2012 te zien in de kelder van De Haere. Overigens zijn de bunkers ook weer te bezichtigen.

Restauratie Martinuskerk Vaassen gereed
Na anderhalf jaar hard werken aan de grote restauratie staat de kerk op de Oosterhof er weer prachtig bij met het nieuwe leistenen dak, de gerenoveerde gevels en de herstelde gebrandschilderde ramen. Ook voor een betere afvoer van hemelwater is gezorgd.