‘Gemaakt in Epe’, opvolger van ‘Heel Epe fietst’

Het erfgoedfestival Gemaakt in Gelderland, waar Epe onderdeel van uitmaakt en waaraan Ampt Epe deelneemt, maakt vele tongen los. Van 12 juni tot 20 september 2015 zijn er verschillende evenementen in de provincie Gelderland, waaronder in Epe. De thema’s zijn onder andere baksteen, meubels, textiel, papier, voedsel en hout. Ampt Epe is lid van de kerngroep die ‘Gemaakt in Epe’ in goede banen probeert te leiden. U hoort er vast nog meer over.

Boek Ampt Epe komt dichterbij

Zoals al eerder vermeld, is het bestuur van Ampt Epe voornemens een boek uit te brengen over de cultuurlandschapsituatie begin negentiende eeuw. Er is een projectplan geschreven in samenwerking met bureau Cultuurland Advies te Wapenveld, en subsidieaanvragen zijn de deur uit. Nog niet alle organisaties hebben gereageerd op ons subsidieverzoek, maar de gemeente Epe, de Rabobank Noord-Veluwe en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben hun bijdrage al toegezegd. Hoewel de financiering nog niet helemaal rond is, wordt nu al wel nagedacht hoe we kunnen komen tot het eindproduct, waarin de situatie van omstreeks 1800 wordt onderzocht, beschreven en overzichtelijk wordt gepresenteerd op de hedendaagse topografische kaarten.

Zoektocht naar schilderijen P. Visser gaat door

De tekenaar, geboren in Doetinchem en gewoond hebbende in Oene, heeft in deze omgeving veel schilderijen gemaakt. Bij de Oudheidkundige Kring Voorst (OKV) en Ampt Epe zijn ruim 20 werken bekend, maar lang niet allemaal zijn ze gevonden. De OKV wil in het najaar van 2015 een expositie houden met schilderijen van P. Visser. Wie schilderijen kent en weet waar ze zich bevinden, wordt verzocht zich in verbinding te stellen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Meer weten over deze schilder? Lees verderop in dit nummer de jarenlange zoektocht van G.S. van Lohuizen en later W. Terwel!

Collectie Gelderland lanceert totaal vernieuwde website met meer dan 400.000 erfgoedbronnen

Een geweldig initiatief waar, naast CODA Archief, ook musea, bibliotheken en Beeldbank Gelderland aan meewerken. Zoekend op Epe trof ik een prentbriefkaart aan van een schaapskooi, gedateerd in 1906 en uitgegeven door J.L. Scholten te Epe. Ook vond ik 233 treffers met ‘Vaassen’, waaronder een mooie afbeelding van de Geelmolen. Een bezoekje meer dan waard! www.collectiegelderland.nl

Commandobunker Seyss-Inquart in Apeldoorn enkele weken open

Rond de viering van 70 jaar bevrijding is het gebouw, dat hoort bij een statige villa aan de Loolaan in Apeldoorn, in april en mei 2015 enkele weken open. De bunker is niet vaak geopend voor publiek, dus maak daarvan gebruik. Zie eventueel ook www.oud-apeldoorn.nl

Slot Nijenbeek op landgoed De Poll in Voorst

De provincie Gelderland heeft 2,5 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor consolidatie van de ruïne en de directe omgeving. Het consolidatieplan is goedgekeurd. Gezamenlijk wordt gekeken naar een passende openstelling na de restauratie die eind 2015 gereed moet zijn. Het naastgelegen huisje Sonneberg wordt ingericht als informatiecentrum.

Bijzondere tentoonstellingen in Deventer

In de hal van het stadsarchief en de Atheneumbibliotheek zijn topstukken van de historische collectie te zien. Zo kunt u er het getijdenboek uit 1490 en het Parijse bijbeltje uit de periode 1250-1300 bekijken. Een deel van de expositie is een wisseltentoonstelling. Daarin onder andere een boekrol met bijbelverhalen, aangevuld met wereldse geschiedenis. Vanaf maart tot juni is ‘het gedrukte boek’ aan de beurt. Adres: Klooster 12, Deventer. Geopend op werkdagen. Toegang gratis.

Lijksilhouet De Schaker teruggebracht naar gemeentehuis Twello

In 2013 is in het plangebied De Schaker in Twello bij archeologisch onderzoek een klein grafveld gevonden uit de prehistorie. Binnen een ronde greppel lag een heel bijzondere begraving: een zogenaamd lijksilhouet van 4500 jaar oud. De vondst van het silhouet trok vorig jaar landelijk de aandacht en staat nu in de hal van het gemeentehuis tentoongesteld. Er is ook een film te zien van de opgraving.

Gelderse torens uit de tijd van de republiek

Wat hebben James Gibbs, de toren van St. Martins in the Fields in Londen en de toren van hervormde kerk in Doorspijk met elkaar gemeen? En wat te denken van de torenhelm van de Grote of Andreaskerk in Hattem en de schepentoren van het stadhuis van Kampen? Thomas von der Dunk, cultuurhistoricus en publicist, heeft hierover een uitgebreid artikel geschreven, dat is verschenen in het novembernummer van Venster, het kwartaalblad van de Stichting Oude Gelderse Kerken. Het artikel toont ook veel afbeeldingen van kerktorens als voorbeeld. Het volledige artikel is te downloaden op de site van de Stichting. Ga daarvoor naar de website: www.oudegeldersekerken.nl. Klik op Nieuws en vervolgens op Kwartaalblad Venster. Vervolgens op Download artikelen (pdf).