Ampt Epe heeft een nieuwe voorzitter
Per 1 januari 2018 neemt ing. Jan van de Velde de plaats in van Fer Jantzen. Wij wensen hem veel wijsheid en plezier in deze nieuwe functie. Op bladzijde 7 meer over de nieuwe voorzitter.
Fer Jantzen heeft het voorzitterschap drie jaar uitgeoefend en met groot succes, gezien de vernieuwingen die zijn doorgevoerd. Zijn slagzin was vanaf het begin ervoor te zorgen dat Ampt Epe zelf geen historie wordt, en dat is hem goed gelukt. Hij is de grote motor achter de website van Ampt Epe en was, naast Peter Stork, de aanjager van het boek Ons agrarisch en industrieel verleden. (Nog te koop!)
Het bestuur bedankt Fer voor de wijze waarop hij leiding heeft gegeven aan Ampt Epe. Overigens blijft hij webmaster en plaatsvervangend voorzitter.
Dorpsstraat 2 Vaassen gemeentelijk monument
Nog net in 2017, namelijk op 20 december, vond de overhandiging plaats van het monumentenschildje aan mevrouw Bok door wethouder Aalbers. Ook Ampt Epe was daarbij aanwezig. We bedanken mevrouw Bok voor haar buitengewoon enthousiaste ontvangst en uitleg over haar huis dat na de overhandiging van het schildje een gemeentelijk monument is geworden.
Gelderse overlijdensakten 1950-1960 online
Vierhonderd vrijwilligers hebben er vanaf juni 2017 aan gewerkt, en nu is de klus al geklaard. Meer dan 100.000 Gelderse overlijdensakten uit de periode 1950-1960 zijn geïndexeerd voor het internet. Deze akten stonden op meer dan 56.000 scans en zijn nu dus online toegankelijk. Eerder al werden Gelderse geboorteakten toegankelijk gemaakt. Via de icoon ‘Personen’ op www.geldersarchief.nl kunt u in het zoekvenster de naam en plaats invullen en als bron ‘Overlijdensakte’ meegeven.
De bekenatlas
De ‘Bekenatlas Veluwe’ van de Bekenstichting is ook een topper. Alle beken van de Veluwe worden getoond als een getekende lijn op de topografische kaart, er is ook een goede zoekmogelijkheid. Typ bijvoorbeeld ‘Kopermolen Zuuk’ in bij het zoekveld in de kaart en meteen wordt het getoond. Als je de button ‘basiskaartgalerij’ aanklikt, wordt het nog interessanter. Dan kun je kiezen uit twaalf kaarten, waaronder topografische kaarten van 1850. Klik je een andere kaart aan, dan blijft het bestaande zoekresultaat in beeld. Op de topografische kaart van 1900 wordt een papiermolen aangegeven. Op de hoogtekaart wordt aangegeven hoe laag of hoog uw perceel ligt. Kijk eens op bekenatlas.nl.
Elspeterweg Vaassen
In 2018 start Ampt Epe met een nieuwe serie in vijf afleveringen. Ons medelid Henk Koldenhof, vóór zijn pensionering leraar geschiedenis in Vroomshoop, maakt de lezer van ons blad deelgenoot van zijn jeugdherinneringen. Centraal staat de Elspeterweg in het naoorlogse Vaassen, waar zijn ouders stoomwasserij De Zwaan exploiteerden. Nu is daar vakantiepark De Bosrand gevestigd.
Op de school waaraan hij werkte, stond Henk bekend als een rasverteller. Zijn leerlingen vonden het soms jammer als de bel ging; de redactie hoopt dat de lezer hetzelfde gevoel ervaart aan het einde van de serie jeugdherinneringen.
Kaart.cc
Nog meer kaartmateriaal. Kent u de website kaart.cc? Onlangs las ik over deze website en ging deze meteen bekijken.
Wat ik zag was echt interessant: op de website kun je twee kaarten naast elkaar op je scherm plaatsen. Bijvoorbeeld de kaart Bonnebladen 1850-1900 en een satellietbeeld. Bestaande kaartvergelijkers tonen kaarten over elkaar heen. Deze site toont de kaarten naast elkaar. Vergroot je het beeld op de ene kaart, dan vergroot de kaart ernaast eveneens op dezelfde plek. Teken je op de Bonnebladen in het dorp Epe een lijn waar vroeger bijvoorbeeld de Stationsstraat liep, dan verschijnt die lijn ook op de naastliggende kaart (bijvoorbeeld het satellietbeeld). Zo kun je zien hoe vroeger de weg liep en of hij daar nog te zien is. Er zijn veel kaarten direct beschikbaar en het instructiefilmpje is erg handig. Ga eens naar www.kaart.cc.
200 jaar geleden: Vaassen weer bij Epe
De kerkdorpen Epe, Vaassen en Oene vormden in de tijd van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden samen het schoutambt Epe. Daarvan werd Vaassen in 1809 losgemaakt. Vaassen werd toegevoegd aan het nieuwe schoutambt Het Loo. Reeds in 1811 werd dat schoutambt ontbonden. Vaassen (plus Oene) vormden sindsdien de gemeente Vaassen. Epe was een aparte gemeente. Vaassen en Epe vormden toen een personele unie, want met de burgemeester deden ze samen. Op 1 januari 1818 werden Epe, Vaassen en Oene herenigd in het schoutambt Epe, later de gemeente Epe. Deze situatie is nu al tweehonderd jaar onveranderd.
Het inwonertal op 1-1-1818 kwam door de samenvoeging op 4.086 inwoners. De sluitingstijd van herbergen was toen vastgesteld op 21.00 uur, wat in 1853 werd opgetrokken naar 22.00 uur. Het inwonertal op 31-12-1899 was 8.291, in 1930 waren er 13.106 inwoners, op 1-1-2000 33.089 en op 1-1-2017 32.539 inwoners.