Contributieverhoging
Leden die op de Algemene Ledenvergadering in het voorjaar aanwezig waren, weten het natuurlijk al. Ook in een eerder nummer is hierop gewezen. De contributie van Ampt Epe is verhoogd met € 2,50 per jaar, naar € 17,50. De contributie was al twaalf jaar ongewijzigd gebleven.
Omdat alle vrijwilligers, redactieleden en bestuursleden zich belangeloos en kosteloos inzetten om de doelen, genoemd in de statuten, te realiseren kon de verhoging gering blijven. De verhoging gaat in per 1 januari 2020.
Nieuws van de evenementencommissie
Zoals u weet, is de evenementencommissie niet meer weg te denken bij Ampt Epe. Deze is, zonder anderen tekort te doen, samen met de redactie de pijler onder onze vereniging. Na Gert van den Esschert en Aline van Dam heeft de commissie nu de helpende hand gekregen van Wim van de Schepop uit Emst. U kunt hem de komende tijd regelmatig tegenkomen bij de organisatie van een evenement. Nu Gert nog enige tijd afwezig is, is Wim een welkome aanvulling van de commissie. Het bestuur waardeert zijn medewerking zeer.
Oude kaarten
Bent u een liefhebber van oude kaarten, dan is de website www.oldmapsonline.org/en/Netherlands misschien iets voor u. Het is een website met een indrukwekkend aantal historische kaarten, gecombineerd met een soepele technologie die het zoeken erg gebruiksvriendelijk maakt. Type bijvoorbeeld Epe-Gelderland in en selecteer de kaart van Frederik de Wit (1630-1706).
Ook leuk om eens te bekijken is de website: www.topotijdreis.nl/
Facebook van Ampt Epe
Hebt u al eens een kijkje genomen op onze Facebookpagina? De pagina wordt steeds leuker. Ons bestuurslid Johnny Gerard heeft een grote verzameling foto’s en dergelijke van Epe en omgeving en gaat die publiceren. In het vorige nummer maakten wij dat al bekend. Naast Facebook wil hij echter volgend jaar ook een presentatie geven van deze oude foto’s uit Epe en omgeving.
Het journaal
Ondanks de vele mogelijkheden in de huidige tijd om nieuws te vergaren is er nog steeds het journaal. Maar weet u ook wanneer men is begonnen met het uitzenden van het journaal?
De voorloper van de NOS - de Nederlandse Televisie Stichting (NTS) - verzorgde op 5 januari 1956 het eerste journaal voor de Nederlandse televisie. De uitzendingen waren slechts driemaal per week en duurden een kwartiertje, zonder een presentator. Een jaar later trad de eerste nieuwslezer aan, een man. De eerste presentatrice kwam in 1965. Speciaal voor de jeugd werd er in 1989 een jeugdjournaal in het leven geroepen. Datzelfde jaar kreeg het NOS-journaal voor het eerst concurrentie vanuit commerciële hoek door het RTL Nieuws. Nog later kwam SBS met ‘Hart van Nederland’.
Aan het eind van het jaar is er het jaaroverzicht; het leuke is dat de jaaroverzichten vanaf 1956 bewaard zijn gebleven.
Via nos.nl/artikel/2010356-alle-nos-jaaroverzichten-online.html kunt u ze allemaal vinden.
Geheugen van Nederland
Bijna 800.000 afbeeldingen uit 132 collecties van bijna 100 instellingen staan er op de website: www.geheugenvannederland.nl. Zoekt u bijvoorbeeld op Vaassen, dan zijn er foto’s van de forellenkwekerij uit 1934; van koningin Juliana zijn er foto’s van haar bezoek aan het woonoord Vaassen in 1958. Leuk is ook dat delpher.nl gekoppeld is aan deze website, waardoor er met het zoekwoord ‘Vaassen’ ineens tegelijk 68.000 krantenartikelen zijn gevonden.
‘Van hot naar her’ - waar komt die uitdrukking vandaan?
De uitdrukking werd vroeger veel gebezigd door koetsiers. Voordat gemotoriseerde voertuigen als auto’s uitgevonden werden, was de koets een belangrijk vervoermiddel voor de post en voor personen. De koetsiers hadden zo hun eigen jargon. Ze gebruikten ju en ho voor de paarden. Zo betekende ‘hot’ naar rechts en ‘her’ naar links. Later werd de betekenis van de uitdrukking meer ‘overal heen’.
(www.isgeschiedenis.nl)