Corona
Plots overviel ons het bericht over een virus dat in China heel erg veel mensen besmette, vaak met dodelijke afloop. Het zou van een lokale markt komen waar men onder andere vleermuizen verkocht.
We dachten nog dat China heel erg ver weg was. Opeens kwamen er berichten uit Italië. Er kwamen wintersporters terug uit Oostenrijk en men vierde carnaval in Tilburg. Opeens was het virus ook in Nederland aangekomen. Er zijn mensen besmet en een deel van hen is overleden. De maatregelen om erger te voorkomen werden door de minister-president zelf aangekondigd. De ziekenhuizen stroomden vol met coronapatiënten. Wetenschappers werden ingeschakeld. De scholen gingen sluiten; mensen werken thuis; de horeca, musea, theaters en evenementen liggen plat. Onze helden zijn de zorgverleners - ook in de verpleegtehuizen en de thuiszorg. De anderhalvemetersamenleving ontstaat. Iedereen kent de slogans: ’Blijf thuis’ en ‘Hou vol’.

Ook in Epe zijn evenementen afgelast, bijvoorbeeld de viering van 75 jaar bevrijding. Het is niet anders.
Ik hoop dat wanneer u dit leest, we weer op de goede weg zijn en we heel langzaam, stapje voor stapje, vooruitgang boeken en ons leven weer kunnen oppakken. ‘Blijf gezond’ is de wens van het bestuur van Ampt Epe.

Ampt Epe culturele anbi
De historische vereniging Ampt Epe staat bij de Belastingdienst geregistreerd als culturele algemeen nut beogende instelling (ANBI). Er zijn mensen die wat willen schenken aan de historische vereniging Ampt Epe. Daarom deze uitleg.

U kunt kiezen voor een eenmalige gewone gift of een periodieke gift. Voor iedere euro die u als gift doneert aan onze vereniging, kunt u € 1,25 euro van uw belastbaar inkomen aftrekken. Voldoet uw gift aan de voorwaarden voor periodieke giften, dan mag u altijd het hele bedrag van de gift plus 25% aftrekken. Er geldt dan geen drempel en geen maximumbedrag.
Op onze website staat een link naar de juiste pagina van de Belastingdienst. Overweegt u een (periodieke) gift te doen aan Ampt Epe, neemt u doen contact op met onze vicevoorzitter Fer Jantzen op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Elke gift is natuurlijk welkom.

Algemene ledenvergadering 2020
Zoals al bekendgemaakt is, kon vanwege de coronacrisis de Algemene Ledenvergadering van 16 april 2020 niet worden gehouden. Ook de lezing van de heer Roel Houwink, stiefzoon van Frans Slot, over de pottenbakker en zijn leermeester Chris Lanooy kon niet doorgaan.
We overwegen de Algemene Ledenvergadering te verschuiven naar september 2020, in de hoop dat we dan met zijn allen weer bij elkaar kunnen komen. Over de lezing van de heer Houwink is op dit moment nog geen duidelijkheid. Dat er weer een lezing komt na de Algemene Ledenvergadering is ook nog niet duidelijk. De bestuursverkiezing zal ook tot (waarschijnlijk) september moeten wachten. Intussen blijven deze leden wel op hun post. De kascommissie heeft al wel de financiële stukken beoordeeld en goed gevonden.

Wandelexcursie door het centrum van Epe
Jan Paasman heeft op ons verzoek het boekje gemaakt waarmee men zelf de route kan lopen. Het boekje is voorzien van veel (oude) foto’s met een uitgebreide uitleg over de historische, bestaande en verdwenen gebouwen. Op een plattegrond staan de panden ingetekend. Het boekje is nagenoeg drukklaar, maar de coronacrisis houdt een presentatie ervan nog tegen. We zullen nog even moeten wachten, misschien is het in september wel mogelijk.

Een historisch stripverhaal
‘Bij Toutatis!’ Iedereen kent toch wel de stripreeks van Asterix en Obelix? Het eerste Asterix-stripboek is al in 1961 verschenen. De beroemde striptekenaar Albert Uderzo is op 26 maart 2020 op 92-jarige leeftijd overleden. Hij bedacht een besnorde hoofdpersoon en een ‘ommuurd’ dorpje met huisjes met rieten daken. ‘In een kwartier hadden we het helemaal uitgewerkt’, zou Uderzo eens hebben gezegd.
Toch bevat de reeks, behalve humor, een aantal verwijzingen naar historische gebeurtenissen. De verhalen spelen zich af tijdens het leven van Julius Caesar na de verovering van Gallië in 52 v.Chr. Zo is Toutatis een Keltische godheid en hebben druïden bestaan als religieuze autoriteiten, bevoegd om les te geven.
Hoewel het dorpje verzonnen is, zou het best weleens op een Bretons dorpje gebaseerd kunnen zijn. Er is echter nooit een historisch bewijs gevonden dat het dorpje ooit echt heeft bestaan.

Lekker bakkie koffie?
De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. In de loop der eeuwen begon men steeds meer met de koffiebessen te experimenteren. In eerste instantie gebeurde dit door kokend water over de bessen te gieten. Pas eeuwen later, in de vijftiende eeuw ontdekten de Arabieren dat je van de bonen een smakelijke drank kon maken.
Aan het einde van de zestiende eeuw vond koffie ook zijn weg naar Europa. De Arabieren verkochten de bonen aan kooplieden uit Venetië, die de drank op hun beurt over het hele Europese continent verspreidden. Koffie is op dit moment, na olie, het belangrijkste handelsproduct ter wereld. Ook in Nederland zijn we dol op koffie. We drinken gemiddeld 150 liter koffie per persoon per jaar, waarvan het grootste gedeelte op ons werk.

Lezing Maarten van Rossum
Op 11 februari 2020 verzorgde Sander Wassing op uitnodiging van Ampt Epe een lezing over Maarten van Rossum in De Rank in Vaassen. Onder de vele toehoorders was ook Evert de Jonge, die over deze uiteenzetting een artikel schreef waarin hij zich kritisch uitlaat over het verhaal van genoemde spreker. De redactie heeft Sander Wassing het artikel toegestuurd om hem in de gelegenheid te stellen een weerwoord te geven. Dit heeft hij inmiddels gedaan.

In het septembernummer komen beide historici uitgebreid aan het woord.