Gerry Stegeman won de tweede prijs in onze fotowedstrijd. Zij fotografeerde Casa Nova in Vaassen en schreef daarbij over haar herinneringen aan dat huis. Over dat huis vond ik, mede naar aanleiding van een brochure over het zilveren huwelijksjubileum van het echtpaar Poppe-Lokin in 1922, nog wat aanvullende informatie.

In Vaassen staat een nieuw huis. Dat gebouw werd zo'n eeuw geleden met de naam Casa Nova (= nieuw huis) gesierd. De toenmalige bewoner van het buurhuis heeft het laten bouwen. Dat was de molenaar op de molens bij de Oosterhof, H.W. Mentink. Die woonde al aan de Deventerstraat 112 op het landgoed uit de 17e eeuw met de naam Oosterhof, een buitenplaats die in een rapport met de titel Buitenplaatsen op de Oost-Veluwe uit 1981 door de Stedebouwkundige Dienst voor de Oost-Veluwe  van de hand van drs. H. R. van Diessen wordt omschreven met de volgende tekst:

De Oosterhof" De Oosterhof is een niet zo groot achttiende eeuws huis. In 1678 was het in het bezit van Johan van Henckelen tot Oosterhof. In 1706 werd het verkocht aan de heer Van Cannenburch. Het park om het huis is vrij open en bestaat voornamelijk uit grasvelden en enkele boompartijen. Het totale terrein beslaat nog geen hectare."  

De wasserij "De Oosterhof" (die dateert uit 1878) op de beek naast dit huis werd begin van de vorige eeuw overgenomen door G.J. Poppe. In een van de komende nummers van ons blad Ampt Epe komt een leuk artikel met illustraties over het zilveren huwelijksjubileum in 1922 van deze Gerard J. Poppe en zijn echtgenote Antonia H.J. Lokin.

Link naar Informatie over De Oosterhof