Van het bestuur
Jan Aalbers en Tom Demaret
Filmmiddag 21 november 2024
Na de filmmiddag van 2023 in Vaassen hebben we op 21 november 2024 een filmmiddag in Epe georganiseerd, waar we met genoegen op terug kunnen kijken. De zaal van Kulturhus EGW zat flink vol.
De vertoonde films – voornamelijk over het dorp Epe – kwamen uit de periode van eind jaren veertig en eind jaren zestig van de vorige eeuw. Zo was er een ‘Uitje met de ouden van dagen’; ook Dina van Eek kwam in beeld. Verder konden we vijf kortere films tonen die destijds gemaakt zijn door Jan Gerard. We zagen daarin de opening van de Prins Willem-Alexanderhal door prins Claus, de opening van de Schaapskooi op de Renderklippen, boerendansgroep De Heetborstels, kleuterschool Ibbeltje, de opening van het tenniscomplex De Kuil en de afbraak van monumentale panden in Epe, zoals de Prins Bernhardtoren.
Van traditie naar immaterieel erfgoed - Erfgoedcongres 13 november
Cultuurplein Noord Veluwe en Cultuurkust, Cultuur & Erfgoedpact Noord-Veluwe organiseerden de jaarlijkse Erfgoeddag voor de gemeenten en erfgoedorganisaties langs de noord- en noordoost-rand van de Veluwe. Ampt Epe was met vier bestuursleden aanwezig. De dag was mooi gevarieerd met een lezing van prof. dr. Irene Stengs van het Meertens Instituut en de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij ging vooral in op de emotionele waarde van regionale cultuur. Verder waren er diverse presentaties. De interactieve presentatie van de Ridders van Gelre was tegelijk vermaak en informatie. Zij nodigden elke aanwezige organisatie uit om enkele belangrijke historische locaties te benoemen. Daarbij bleek steeds dat veel van die locaties uit de hele provincie een plekje hadden gekregen in het stripboek Ons verloren hertogdom over de Gelderse geschiedenis.
In het middagprogramma hebben we vooral goed geluisterd bij de presentatie over de opzet van een mediatour in het museum Sjoel Elburg en over de geschiedenis van Elburg en het visserijverleden. Ampt Epe zal de mediatour vast en zeker ook voor onze historische vereniging weten in te zetten. We zijn bezig om ideeën daarvoor uit te werken.
Ledenvergadering Erfgoed Gelderland; Gelderse Landdag ‘Samen geschiedenis maken’
Op 15 november was de ledenvergadering van de coöperatie Erfgoed Gelderland waar Ampt Epe lid van is. Verder was er op 12 december de Gelderse Landdag voor historie van Gelderland. Bij die Landdag werd gestart met bijdragen van Taco Dibbits (Rijksmuseum) en Hester Dibbits (Reinwardt Academie). Zij vertelden over hun aanpak om mensen aan het denken te zetten over basismaterialen als klei, ijzer, brons en zo samen geschiedenis te maken. De werkbijeenkomst over historische kaarten nodigde uit om het kaartbeeld te gebruiken om verhalen te vertellen. Een andere werkbijeenkomst ging over de opzet van een regionale historische onderzoekagenda voor de Radboud Universiteit Nijmegen. De opbrengst: jeugd en jongeren, water, infrastructuur, transities in het landschap, slavernij, inclusie, naamgeving, industrieel erfgoed en leiderschap/regie.
De Gelderse Landdag was tevens de afscheidsbijeenkomst voor prof. dr. Dolly Verhoeven uit Apeldoorn die zich tien jaar als bijzonder hoogleraar Gelderse geschiedenis heeft ingezet om de Gelderse geschiedenis onder de aandacht te brengen. De Gelderse erfgoedfestivals, diverse tentoonstellingen, een enorm aantal lezingen en veel tentoonstellingen en publicaties zijn mede door haar inzet tot stand gekomen. In 2022 verscheen Het verhaal van Gelderland, een prachtige serie boeken over de Gelderse geschiedenis van prehistorie tot de moderne tijd. Als waardering voor haar enorme inzet voor de Gelderse geschiedenis werd zij door de Gelderse commissaris van de Koning onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en bovendien kreeg ze de ereridderspeld uitgereikt door de Ridders van Gelre.
Voor wie meer wil lezen over de inhoud van deze Gelderse Landdag is er de website van Erfgoed Gelderland: https://erfgoedgelderland.nl/project/gelderse-landdag/
Typisch Gelders?
Dolly Verhoeven heeft afscheid genomen als bijzonder hoogleraar Geschiedenis van Gelderland aan de Radboud Universiteit. Heel, heel vaak heeft zij de vraag gekregen over de Gelderse identiteit. Dat is een moeilijke vraag, maar het staat wel vast dat Gelderland een eigen verhaal heeft. Het verhaal van Gelderland noemden we hiervoor al. Over de Gelderse identiteit heeft zij Typisch Gelders? geschreven. Het vraagteken is in de titel blijven staan, omdat het lastig is één samenvattende beschrijving te geven voor Gelderland. ‘Denk aan de rivieren die de Gelderse regio’s van elkaar scheiden, maar ook met elkaar verbinden’, betoogde professor Verhoeven bij haar afscheid van de universiteit. ‘Of aan de adel die lange tijd een hoofdrol speelde in onze provincie. Daardoor is Gelderland nu nog altijd een echte kastelenprovincie.’ Het boek beschrijft 25 vragen en antwoorden. Die gaan onder andere over de rivieren, de adel, kastelen, de Gelderse draak en de economische betekenis. Daarmee is het een prima toegang naar antwoorden op al die vragen die opkomen wanneer men – bijvoorbeeld vanuit Epe – in verwondering kijkt naar de overkant van de stuwwal, de IJssel, de Rijn en hoe daar de Gelderse geschiedenis is en wordt gemaakt. Het boek is verkrijgbaar bij diverse erfgoedlocaties in Gelderland. Een verdere beschrijving vindt u bij: https://erfgoedgelderland.nl/typisch-gelders-het-verhaal-van-gelderland-in-25-vragen-en-antwoorden/