Van het bestuur; Jan Aalbers en Tom Demaret

Cultuurhistorische les—Reizen in de tijd met Ampt Epe
Enthousiaste leerlingen (groep 5) van basisschool Sint Bernardus hebben in een cultuurhistorische les op dinsdag 8 april jl. het historisch centrum van Epe ontdekt. De leerlingen moesten diverse opdrachten uitvoeren en vragen beantwoorden over de historie van De Posthoorn, de Markt met lantaarn en een moderne versie van de Eierhal, het oude gemeentehuis (nu Grand Café Cornelis) en het huidige gemeentehuis.
De les is gemaakt door Ampt Epe in samenwerking met het Cultuurplein Noord Veluwe.

Ledenvergadering 2025 in de Hezebrink
Tijdens de Algemene Ledenvergadering 2025 in de Hezebrink in Emst waren er, naast de huishoudelijke zaken, twee hoogtepunten. We kunnen terugkijken op een goed 2024 met geslaagde evenementen en opnieuw een groeiend ledenaantal.

Tijdens de vergadering werd het nieuwe digitale portaal voor ons tijdschrift Ampt Epe in werking gesteld door ons erelid en redactielid Hannie Tijman. Alle uitgaven van Ampt Epe zijn nu via internet nog beter terug te vinden. Bestuurslid Wim van ’t Einde gaf een toelichting op wat de digitalisering van de boekjes allemaal te bieden heeft.
Ampt Epe doet een oproep aan vrijwilligers om zich aan te melden; er moet nog een hoop werk verzet worden om de zoekfunctie in de boekjes transparanter te maken en vooral ook uitgebreidere resultaten te laten produceren. Wilt u daarbij helpen? Vrijwilligers kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De eerste vrijwilligers hebben zich al aangemeld. Hoe meer vrijwilligers er meedoen, des te sneller is de website klaar.

Het andere hoogtepunt van de ledenvergadering was de lezing van ons redactielid Willy Smit-Buit over Jan Hendrik van Kinsbergen (1735-1819). Zij gaf een mooi overzicht van de internationale betekenis van Van Kinsbergen, vooral voor de maritieme oorlogsvoering. Dat deed hij zowel voor de Russische als voor de Nederlandse marine. Later zette hij zich vooral in voor meer lokale doelen, met name in Elburg en Apeldoorn. Van Kinsbergen betekende veel voor brandweer, onderwijs en zorg en werd daardoor ook bekend als filantroop.

Beeldbank
Ampt Epe heeft het voornemen een beeldbank op te zetten. We zoeken mensen die zich hiervoor willen inzetten. Een beeldbank is een vooral digitale verzameling van beeldmateriaal: foto’s, dia’s, tekeningen, films en video’s.
We willen bestaand digitaal materiaal verzamelen en van de benodigde gegevens voorzien en ander materiaal digitaliseren als dat mogelijk is. We kunnen daarbij gebruikmaken van adviezen van Erfgoed Gelderland en van organisaties die dit eerder opgepakt hebben.
Hebt u interesse om deel te nemen aan een werkgroep Beeldbank? Laat het ons weten; dan organiseren we er binnenkort een startbijeenkomst voor.

Beeldmateriaal
Af en toe ontvangen we historisch beeldmateriaal inzake onze gemeente dat we uiteraard graag onder onze hoede nemen.
Hebt u een oud fotoalbum, filmmateriaal, een doos met oude dia’s, negatieven, video’s? We nemen graag dat soort materiaal van u over. Wilt u het liever zélf houden, maar wel aan ons uitlenen om het te kopiëren, dan kan dat natuurlijk ook. Laat het ons alstublieft weten. Weggooien is echt jammer!

Samenwerking Ampt Epe en De Cycloop
De film- en videoclub De Cycloop en Ampt Epe hebben overleg gehad over samenwerking tussen onze organisaties. De Cycloop heeft al een flinke verzameling film- en videomateriaal en vindt het belangrijk dat die verzameling goed bewaard en beschikbaar blijft. Uitbreiding is natuurlijk van harte welkom. De originele materialen worden gearchiveerd in het streekarchief zodat het in een zo goed mogelijke conditie blijft.
Hebt u historisch beeldmateriaal, dan kunt u dat aan de zorgen van De Cycloop toevertrouwen. Als u liever zélf eigenaar blijft, dan kan dat natuurlijk ook. Daarvoor kan dan een bruikleenovereenkomst worden opgesteld. Een goede bewaarplek in het streekarchief is echt veel beter dan een doos op zolder of in de kelder.
Het is de bedoeling om de samenwerking tussen Ampt Epe en De Cycloop vorm te geven in een samenwerkingsovereenkomst.

Eper Woordenboek met illustraties
U kent wellicht het Woordenboek van het Dialekt van Epe van Aaltje van den Bremen-van Vemde en haar echtgenoot Bertus van den Bremen uit 1982. Oud-Epenaar Piet Das, tegenwoordig wonend in Den Bosch, is een initiatief gestart om een Plätienswoordenboek samen te stellen door zoveel mogelijk dialectwoorden uit het dialectwoordenboek van een illustratie te voorzien. Hij kan daarbij uiteraard hulp gebruiken en roept geïnteresseerden op voor samenwerking.
We brengen belangstellenden graag met hem in contact!

Ostarbeiter / Ostarbeiterinnen
Mevrouw De Geus-Meeuwissen uit Veghel is bezig met een onderzoek naar het verleden en heden van zoveel mogelijk Oekraïense en Russische dwangarbeidsters (en -arbeiders), die vanaf 1945 met een Nederlandse partner naar Nederland zijn gekomen. Samen met de Stichting Studiecentrum Nederlands Cultureel Erfgoed is zij op zoek naar verhalen, in de breedste zin van het woord, levens­beschrijvingen, persoonlijke en/of familiegetuigenissen en overige relevante gegevens van deze groep mensen.
Hoort u tot die groep? Bent u familie of kent u mensen die daar meer over kunnen vertellen? Lees dan alstublieft het complete verzoek op de website van Ampt Epe.

Legaat
Enige tijd geleden is de heer Lulof Terwel uit Vaassen overleden. Ampt Epe kreeg uit zijn nalatenschap een legaat. We zijn daar uiteraard heel dankbaar voor en hebben besloten het legaat in te zetten voor de publicatie van het wandelboek Vol van Vaassen, dat binnenkort zal verschijnen.

Vol van Vaassen - datum reserveren
We hopen op woensdagavond 18 juni de uitgave Vol van Vaassen te kunnen lanceren. Hiermee kunt u historisch wandelen door Vaassen en omgeving. Dat kan vanuit de stoel en ook door het lopen van drie wandelroutes. Willy Smit-Buit zorgde voor de teksten, Frans Schumacher voor de beeldredactie en Wim van de Schepop voor de wandelroutes. De kaarten en opmaak werden gedaan door Jan Aalbers. De routes worden ook via GPX-bestanden ondersteund.

Te voet door oud-Epe
Binnenkort verschijnt een geactualiseerde (derde) druk van Te voet door oud-Epe. Dit is een wandeling langs plekken van historisch belang. De eerste en tweede druk uit 2020 zijn uitverkocht, maar er is nog steeds vraag naar het boekje met beschrijvingen van historische plekken in en de route door Epe.
Ook voor deze uitgave komt er ondersteuning met een GPX-bestand.

1825 – de vergeten ramp
Tweehonderd jaar geleden zorgde een verwoestende noordwesterstorm, gecombineerd met een springvloed, voor dijkdoorbraken en massale overstromingen langs de Veluwse Zuiderzeekust. Het zeewater drong diep het land binnen en verwoestte huizen, boerderijen en levens.
De tentoonstelling ‘1825 - de vergeten ramp’ is een productie van het Noord-Veluws Archief (NoVa). Het is een reizende tentoonstelling die nog te zien zal zijn in Oldebroek, Elburg en Ermelo.
We raden u aan om even een kijkje te nemen op www.noordveluwsarchief.nl voor een overzicht van de tentoonstelling en andere evenementen, zoals een lezing en een theatervoorstelling tijdens het herdenkingsjaar.

80 jaar vrijheid
In de gemeente Epe konden we in de maanden april en mei een aantal activiteiten bezoeken die zijn georganiseerd in het kader van herdenking en bevrijding. Vanzelfsprekend waren er de herdenkingen van 4 mei in de dorpen van onze gemeente, maar ook is er een tentoonstelling over 80 jaar vrijheid in de gemeente Epe in Museum Vaassen Historie (nog tot en met 30 augustus).
In Oene was op 22 maart de herdenking van het bombardement van 22 maart 1945. In het Kulturhus is nog tot eind augustus de speciale tentoonstelling hierover te zien.
De Wilhelminavereniging publiceerde een brochure met informatie en verhalen. Broken Wings zorgde opnieuw voor de herdenking bij het ‘T-for-Tommy’-monument in Gortel op 26 maart.
Ampt Epe publiceerde in het aprilnummer een aantal artikelen die aan de oorlogsjaren zijn gewijd en organiseerde op 24 april een lezing over de deportatie van Apeldoornse dwangarbeiders naar kamp Rees in Duitsland.
Daarmee heeft 80 jaar vrijheid in de gemeente Epe flink aandacht (gehad) en is nadrukkelijk onderstreept dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.