logo

Ampt Epe 220

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Onlangs ontving secretaris Aart Schurink een mailtje van E.H.G. van Leer met daarin de volgende tekst: ‘Bij het opruimen van het huis van mijn moeder vonden we een dienblad afkomstig uit uw gemeente. Haar overgrootvader was dominee H. Worst. Is dit dienblad voor u interessant?’ Op verzoek van de redactie onderzocht Adri Vreugdenhil het ‘geheim’ van dit dienblad.

Evert de Jonge sluit in dit nummer zijn artikel over het landgoed Vossenbroek af. In deze tweede aflevering noemt hij Sebastiaan Albert van Naamen, een gepensioneerde militair. Hij kocht het landgoed voor zijn zoon, maar behield tien jaar lang het recht op terugkoop. Was hij soms bang dat zijn zoon de zaak zou verkwanselen?

Ditmaal een duopresentatie van Hannie Tijman-Logtenberg en Willy Smit-Buit over Gerhardus Tulleken, de eerste burgemeester van Epe. Zijn ambtsperiode van 1806 tot 1819 eindigde weinig succesvol. Naar Tulleken is een straat genoemd, maar heeft hij dat ook verdiend?

Het Griftkanaal telde na de voltooiing maar liefst twintig bruggen, waaronder de Horsterbrug, een belangrijke schakel in de verbinding Epe-Oene. Het verhaal van Cor Verweij over gebeurtenissen rond de Horsterbrug is geïllustreerd met schitterende tekeningen.

In aansluiting op de artikelen over drukkerij Hooiberg vertelt Jan Paasman ditmaal over de personen, die verantwoordelijk waren voor het drukken en uitgeven van de ‘Eper krant’.

Voor de vijfde en laatste maal neemt Henk Koldenhof de lezer mee naar de Elspeterweg in Vaassen, naar de sfeer van zijn jeugd.

Na zeven jaar was de klus geklaard, het boek over Emst is er! Op 2 november jl. mocht Henk Kloezeman zijn ‘levenswerk’ aanbieden aan burgemeester Hans van der Hoeve. Zoekt u nog een kerstcadeau? Dan is het boek Emst: Handel en Wandel misschien een idee.

Niet alleen twee leden van de redactie geven inhoud aan dit nummer, ook twee bestuursleden doen een duit in het zakje. Hun artikel gaat over Frans Jan Haack, onder meer eigenaar van de Kopermolen in Zuuk.

Tot slot wil de redactie de auteurs bedanken voor hun bijdrage aan dit laatste nummer van 2018. Wellicht inspireert het de lezer om zelf eens de pen ter hand te nemen.

Fijne feestdagen gewenst!