Een extra dik septembernummer na de zomervakantie – met dank aan de diverse auteurs, want zonder hun bijdrage was dit niet mogelijk.
Henri Slijkhuis vertelt ons over de Achterste Molen in Wissel; voor de bouw ervan werden al in 1710 plannen gesmeed. Maar ook toen kon het lang duren voordat er een vergunning werd verleend. Pas in 1714 kon met de bouw gestart worden.
In het vierde deel van ‘De Elspeterweg’ gaat Henk Koldenhof in op zaken als dik ingepakte buitenpompen, tv-kijken bij de buren en eikels rapen. Weet u trouwens waar BZK voor staat?
Evert de Jonge behandelt in twee afleveringen het landgoed Vossenbroek, een naam die al in een akte van 1570 opduikt. Ruim zestig jaar later willen de broers Marten en Wijer (van) Steenberg(en) een kom aanleggen van een halve voet in het vierkant onder de Grift. Tja, en daar kwamen problemen van…
Nadat Epe op 19 april jl. zijn ‘Dina van Eekplein’ gekregen had, konden we er niet omheen: het artikel dat Gert van den Esschert schreef over deze legendarische figuur. Met veel van haar eigen ansichtkaarten in beeld!
We hebben een lange, hete zomer achter de rug. In 1923 was het ook raak, de maand juli werd geplaagd door een hittegolf. De droogte zorgde voor gigantische stofwolken op de zandwegen als er verkeer overheen ging. In de bijdrage van Frans Schumacher lezen we dat ook de gemoederen verhit raakten. De animositeit tussen Epe en Vaassen stak zelfs de kop op. Of werd Epe soms niet voorgetrokken bij de uitdeling van de weldaden van de sproeikar?
Een aantal jaren geleden schreef Dianne Hamer een artikel over Tiemen Hooiberg. In twee afleveringen gaat Jan Paasman dieper in op de familie Hooiberg. Het eerste deel belicht specifiek de vijf generaties Hooiberg – vanaf Cornelis (die rond 1804/1805 het meubilair ontwierp voor de Grote Kerk) tot Andries Hendrik Rijkert jr. die directeur van het bedrijf was in een moeilijke periode (1939-1952).
Jan Paasman is blij te kunnen melden dat de zoekgeraakte film van Epe uit 1933 deels is teruggevonden.
Verder in dit nummer het gebruikelijke ‘Uit de vereniging’ van Aart Schurink, en nog veel meer! Veel leesplezier!