logo

Ampt Epe 231

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Het februarinummer van Ampt Epe 2021 (nr. 231) ligt voor u met een rijke variatie aan artikelen.

In 1947 was Jan Kiesbrink een schooljongen. Hij weet nog goed hoe zijn klas met de meester op stap ging naar de museumboot Klein Artis, die lag aangemeerd bij de Horsterbrug.

De familie Van Vemde introduceert een rijk geïllustreerd boek over vakantieoord de Remboe.

In 1892 was ‘Japie’ Scholten uit Epe op zoek naar een vrouw. Gert van den Esschert vertelt dat de bekende boekhandelaar/fotograaf een oogje had op Aaltje. U verneemt ook of Japie succes had.

In ‘Oude woonplekken in Emst’ behandelt Evert de Jonge boerderij De Stroete, een woonplek die minstens teruggaat op de veertiende eeuw en waarnaar de Stroeteweg is genoemd.

Jan Paasman bespreekt Grutters Erve, eveneens een woonplek met een rijke historie, nu binnen het dorp Epe, vroeger aan de dorpsrand.

In de tweede aflevering van ‘Hoe zit het met de Labbertons?’ buigt Henk Koldenhof zich over deze familie, die hoewel van Franse origine zich in de Nederlanden uitstekend wist te redden.

Vollen is een werkwoord. Wollen stoffen moesten allerlei behandelingen ondergaan voordat ze bruikbaar waren in de lakenindustrie. Jan van de Velde legt uit hoe dat in zijn werk ging.

Kon de westvleugel van kasteel Cannenburch aangebouwd worden dankzij de inbreng van de rijke kasteelvrouwe Odilia van Wassenaer? Algemeen veronderstelt men dat dit klopt, maar Willy Smit-Buit vond hiervoor geen spoor van bewijs.

Paul Peppelman rondt zijn levensverhaal af. De bakkerij ging op 6 juni 1965 dicht, de winkel bleef nog open tot in 1969.

In de ‘Lezersrubriek’ wordt de mogelijke identiteit onthuld van de in het Theresiahuis verpleegde dame. Frans Schumacher geeft achtergrondinformatie bij dit gebouw.

Natuurlijk zijn er de vertrouwde rubrieken: ‘Uit de vereniging’ (Aart Schurink) en ‘Uit de oude doos’ (Johnny Gerard). Aline van Dam vraagt uw aandacht voor het komende jubileum: Ampt Epe bestaat op 13 oktober 2021 zestig jaar. De plannenmakers zijn volop bezig, maar ook de lezers worden aangesproken op hun talenten.