logo

Ampt Epe 232

Geschreven door Redactie Ampt Epe

In het aprilnummer van 2021 (#232) staat o.m. het volgende:

De historische vereniging Ampt Epe viert in 2021 haar 60-jarig jubileum. Om dit jubileum een feestelijk tintje te geven organiseert de vereniging twee wedstrijden. Jan van de Velde licht u in over de tekenwedstrijd voor kinderen, en Aline van Dam over de fotowedstrijd. Iedereen kan meedoen, lid van Ampt Epe of geen lid.

In dit nummer staan de vertrouwde rubrieken. Als gewoonlijk neemt Aart Schurink ‘Uit de vereniging’ voor zijn rekening, Johnny Gerard bespreekt een paar markante gebouwen in ‘Uit de oude doos’. Ampt Epe wordt goed gelezen en - zeer belangrijk - kritisch gevolgd. Dat kunnen we opmaken uit de reacties in de ‘Lezersrubriek’.

Gert van den Esschert brengt een dodelijk ongeval in herinnering dat, hoewel lang geleden, nog steeds de harten beroert.

Ons verenigingsorgaan heeft altijd aandacht voor woonplekken met een rijke historie. In de eerste aflevering maakte Jan Paasman een begin met de bespreking van Grutters Erve. In dit nummer volgt het laatste deel. Dat geldt ook voor de driedelige miniserie over de familie Labberton, door Henk Koldenhof. In de toegift ziet u hoe de familielijnen lopen.

Henri Slijkhuis vraagt in zijn artikel aandacht voor de verdroging van de Noordoost-Veluwe. Hij geeft ook aanknopingspunten om dit proces te keren.

Telkens komen omstreeks 5 mei de oorlogsherinneringen boven. Jan Kiesbrink en Teunis Nooteboom hebben de herinneringen van Rimmert van der Kooij bewerkt, die in Oene het bombardement van 22 maart 1945 meegemaakt heeft. Willy Smit-Buit kan nog iets meer helderheid verschaffen over Lambert van de Burgt, die de dag voor de bevrijding van Vaassen bij de boerderij De Bokkerij werd doodgeschoten. En dan is er nog een co-productie van Frans Schumacher en Willy Smit-Buit. Ze hebben zich gebogen over het leven van Fritz Schumacher, die na de April-meistaking in 1943 ‘Verwalter’ werd van twee grote Vaassense fabrieken. Was de Verwalter een weerzinwekkende slechterik? Zijn levensgeschiedenis zet u in ieder geval aan het denken.

Ook ditmaal ligt er een aflevering van Ampt Epe voor u met een gevarieerde inhoud. De redactie rekent erop dat u in het aprilnummer wat van uw gading zult aantreffen.