Inhoud nummer 240 van december 2022

Ons decembernummer begint (na de gebruikelijke bestuurspagina’s) met het tweede deel (van vier) over het erve De Kolk in Nijbroek. Hierin behandelt Adri Vreugdenhil het eeuwfeest van De Kolk (1876), alsmede de periode waarin Slijkhuis (en later zijn weduwe) de boerderij pacht.

Dirk Haasjes confronteert ons met een prangende vraag: ‘Waar is het zwaard van de Wachtelenberg?’ Wat is het geval? Rond 1856 zijn er bij graafwerkzaamheden rond de Wachtelenberg diverse voorwerpen gevonden, waaronder een zwaard, die voor onderzoek naar het Rijksmuseum van Oudheden (RMO) in Leiden zijn gestuurd. Maar waar is dat zwaard gebleven? Zal het ooit boven water komen?

Donderdag 22 september 2022 was een prachtige dag: volop zon. Dus een perfecte dag voor een delegatie van de Heimatverein Epe/Gronau om kennis te maken met onze gemeente Epe.

In zijn serie Historische plekken IV over molens in de gemeente Epe heeft Evert de Jonge het over de Rosendaelse molen, de oudste molen in het ambt Epe, heden ten dage beter bekend als de Kopermolen in Zuuk. Deze molen heeft voor heel wat doeleinden gediend: waterkorenmolen, soms in combinatie met windmolen, maar ook papiermolen, kopermolen en daarna weer waterkorenmolen.

Willy Smit-Buit heeft interessante informatie boven water gehaald over een vrij onbekende Isendoorn: Albert van Isendoorn. Hij werd geboren in 1740, maar stierf al in 1785 door een jachtongeluk.

Van Henri Slijkhuis ontvingen wij het derde deel van zijn artikelenserie over de geschiedenis van het landschap op de Noordoost-Veluwe; dit deel gaat over de zestiende tot en met de achttiende eeuw, een periode waarin het landschap aanzienlijk verandert. Er worden sprengenbeken gegraven; de heidevelden worden steeds omvangrijker.

Als redactie zijn we altijd blij met ‘oude’ artikelen waarin auteurs beschrijven hoe ze in hun jeugd hun vakantie in Epe hebben ervaren. In deze eerste aflevering vinden we het verhaal van een Rotterdams meisje dat jarenlang haar vakantie op Heidebad doorbracht. Maar waar is toch die ‘Tongerse Berg’ gebleven?!

Verder in dit nummer een uitgebreide Lezersrubriek met diverse vragen. Hopelijk weet u het antwoord! Ook treft u de gerectificeerde eerste bladzijde aan van het artikel dat Lulof Terwel in ons septembernummer schreef.

De redactie wenst u allemaal fijne feestdagen toe en een gezond en gelukkig 2023.