In dit eerste nummer van 2023 aandacht voor:

De geschiedenis van de N.V. Maatschappij tot Exploitatie van Bouwterreinen te Epe. Dankzij haar inspanningen kwam het villapark Sweerts de Landas tot stand. Jan Paasman schreef er een boek over dat dit voorjaar zal verschijnen.

De evenementenagenda met o.a. de aankondiging van de lezing over de Dellen door Lodewijk Rondeboom op donderdag 23 februari en de algemene ledenvergadering op donderdag 23 maart.

Johnny Gerard komt weer met twee prachtige foto’s ‘Uit de oude doos’, waaronder een opname van het Oener Koefeest dat al ruim 165 jaar bestaat.

In Ampt Epe 235 schreef Willy Smit-Buit over dr. Adolf Frederik Henri de Lespinasse. Rob Versteeg komt met een vervolg. Hij verdiepte zich in de medische situatie waarin deze geneesheer uit Vaassen zich destijds bevond.

Hebt u weleens gehoord van het speelgoed Mobaco? Henk Koldenhof deed in een kringloopwinkel in Woudrichem een bijzondere ontdekking.

Kees van Boven uit Heerde stuurde de redactie een aantal artikelen uit De Oud-Rotterdammer met daarin ervaringen van vakantiegangers. Dit keer in ‘Vakantie toen… in Emst’ de jeugdherinneringen van Ab Biedermann.

Even ten noorden van kasteel Cannenburch ligt een bijzondere buurtschap: ’t Laar. Daar zijn rond het jaar 1600 zeven hutten gebouwd. Jan van de Velde ging hierover in gesprek met een kenner. Daarnaast schreef Jan ‘Uit het bestuur’.

Slavernijverleden! Een hoogst actueel onderwerp vandaag de dag.
Naar aanleiding van het boek Sporen van slavernijverleden in Gelderland ging Willy Smit-Buit op onderzoek uit. Kan de rijkdom van de Cannenburch gelinkt worden aan het geld dat in de koloniën verdiend werd aan de slavernij?

Verder in dit nummer deel 4 van ‘De geschiedenis van het landschap op de Noordoost-Veluwe’: de negentiende eeuw; deel 3 van ‘Het erve De Kolk’ en in ‘Historische Plekken lV-3’ aandacht voor de Westendorpse molen.

Tot slot de altijd interessante lezersrubriek.

De redactie wenst u aangename leesuren.