Ampt Epe nummer 249 van september 2024 bevat de volgende onderwerpen

Allereerst komen Jan Aalbers en Tom Demaret aan het woord met de rubriek Van het bestuur. Aline van Dam verzorgt de Evenementenagenda. Net als altijd treft u ook de rubrieken Uit de oude doos van Johnny Gerard en de Lezers­rubriek aan.

Gert van den Esschert bespreekt een paar ansichtkaarten uit Oene. Ook brengt hij de geschiedenis van villa Oetis in Epe in kaart. Freek Bomhof schetst de geschiedenis van de verdwenen villa Aurora in Vaassen. Alleen al de namen van deze villa’s zijn raadselachtig. Oetis betekent ‘niemand’ en Aurora ‘ochtendgloren’. De naam Aurora moest in 1913 wijken voor de naam De Poll.

Adri Vreugdenhil gaat in op de betekenis van ds. Hendrik Worst die blijvend zijn stempel drukte op de geloofsbeleving in de Grote Kerk in Epe. Epe kreeg met ds. Worst een predikant van de moderne richting.

Dirk Haasjes presenteert zijn onderzoeksresultaten die betrekking hebben op een uitgestrekt grafveld op de Renderklippen. Zijn hele rapport met bijlagen verschijnt op de website van Ampt Epe.

Op het perceel waar ooit Het Wapen van Epe gevestigd was, hebben woningen gestaan. In vier afleveringen stelt Jaap Elskamp de huizen en de mensen die erin gewoond hebben, aan ons voor. De eerste aflevering vindt u in dit nummer.

Verder komen we meer te weten over iemand die we al kenden: Gait van de Renderklippen. Tweetaligheid is vereist om hem te kunnen volgen.

De Veluwe is altijd zeer in trek geweest bij kunstenaars. Voorzien van doek, schildersezel en -gereedschap trokken ze eropuit. Zo iemand was Roelf Jongman, die vaak in onze omgeving werd gesignaleerd. Ditmaal wordt hijzelf geportretteerd door Harry Tijssen. In woorden, niet met de schilderskwast.