Nummer 251 van februari 2025
Het jaar 2025 is al niet nieuw meer, maar er ligt wel een nieuw nummer van Ampt Epe voor u klaar. Wij bedanken de schrijvers van de artikelen. Waar zouden we zijn zonder hun inzet?
Gewoontegetrouw treft u de vaste rubrieken aan: Van het bestuur, de Evenementenagenda en Uit de oude doos. Ze zijn respectievelijk geschreven door Jan Aalbers en Tom Demaret, Aline van Dam en Johnny Gerard. Dit keer ook weer een Lezersrubriek dankzij oplettende lezers.
Wat was in vroeger tijd een ‘heerlijkheid’? Dat was een zelfstandig gebied, waarin de ‘heer’ het alleen voor het zeggen had. De heren van kasteel Cannenburch lachte het wel toe om van het kerspel Vaassen ‘een staatje binnen een staat’ te maken. Toch is het hun niet gelukt. Waarom niet? Willy Smit-Buit legt het uit.
In het tweede deel over de papiermolens in de gemeente Epe behandelt Henri Slijkhuis het opgaan, blinken en verzinken van deze tak van nijverheid.
Henk Logtenberg was verrast toen hij merkte dat we nog steeds niet uitgepraat zijn over de muurschilderingen in de kerk in Oene. Veertig jaar geleden hield hij zich er al mee bezig. Hij vertelt over het kerkgeschiedenisboekje dat hij destijds gemaakt heeft en houdt een pleidooi voor nader onderzoek naar de lelie en de Franse lelie in en rondom de Oener kerk.
Jaap Elskamp presenteert het derde deel van zijn bijdrage over de ontstaansgeschiedenis van Het Wapen van Epe.
Tjabele Heier was als gemeentesecretaris de rechterhand van burgemeester Sweerts de Landas. Gert van den Esschert brengt het welbestede leven van Heier voor het voetlicht. De gemeentesecretaris verongelukte in 1930, wat een groot verlies was voor de gemeenschap.
In het midden van de negentiende eeuw kreeg de hervormde gemeente in Epe een vrijzinnig karakter. Hendrik Worst was toen de predikant. In deze bijdrage vervolgt Adri Vreugdenhil zijn serie over deze opmerkelijke episode uit de kerkgeschiedenis van Epe.
De redactie hoopt dat u plezier beleeft aan het lezen van het 251e nummer van Ampt Epe.