Ampt Epe 252 van april 2025
Als gewoonlijk starten Jan Aalbers en Tom Demaret met de rubriek Van het bestuur, gevolgd door de Evenementenagenda van Aline van Dam.
Evert de Jonge beschrijft in aflevering V van zijn serie Historische plekken de geschiedenis van boerderij De Overbosch.
Adri Vreugdenhil vervolgt zijn reeks over de vrijzinnige Eper predikant Hendrik Worst.
Het vierde en laatste deel over het ontstaan van het Wapen van Epe is van de hand van Jaap Elskamp. Zijn artikel wordt postuum gepubliceerd, omdat Jaap Elskamp onlangs is overleden.
Branden, hoe verschrikkelijk ook, spreken tot de verbeelding. Jan Paasman behandelt een brand in herenboerderij De Belt, maar waarom schrijft hij soms Brandt (met dt) en soms brand? De oplettende lezer zal snel een lichtje opgaan. Een koning als brandweerman is zelden vertoond. Maar koning Willem III hanteerde ooit eigenhandig de brandspuit. Lees erover in het artikel van Freek Bomhof, dat gaat over een grote brand die Vaassen in 1854 teisterde.
De Duitse bezettingsjaren liggen inmiddels (meer dan) tachtig jaar achter ons, maar ze staan in ons collectieve geheugen gegrift. Ze trokken hun spoor door het leven van gewone mensen. We maken er graag ruimte voor in dit nummer. Willy Smit-Buit brengt Derk Jan van Amersfoort voor het voetlicht; zijn jonge leven werd hem ontnomen in concentratiekamp Buchenwald.
Heel anders verging het Hendrikje van Olst. Haar leven werd ontwricht, maar geheel onverwacht gloorde er licht aan het einde van de tunnel.
In dit nummer vindt u bovendien mooie foto’s uit Zuuk in Uit de oude doos, aangeleverd door Johnny Gerard, een bespreking van een ansichtkaart door Gert van den Esschert, kenner bij uitstek, en een toepasselijk gedicht over Derk Jan van Amersfoort, gemaakt door Henk Posthouwer.
De redactie twijfelt er niet aan of u vindt wel iets van uw gading in het aprilnummer van Ampt Epe 2025!