Het aanleggen van spoorwegen en bruggen over de grote rivieren voor het autoverkeer bij Zwolle en Arnhem had voor de gemeente aanzienlijk meer verkeer tot gevolg. De gemeente Epe lag namelijk aan de noord-zuidverbinding. Steeds meer vreemdelingen deden de gemeente aan en leverden daarmee ook een bijdrage aan het plaatselijke economische verkeer.
Om zoveel mogelijk profijt te hebben van de vreemdelingen, richtten inwoners van Epe en Vaassen rond 1900 verenigingen op als ‘Eper Bloei' en ’Vaassens Vooruitgang’. Het doel van deze verenigingen was de leefbaarheid van de dorpen te verbeteren en deze voor de vreemdelingen aantrekkelijker te maken. De verenigingen gaven gidsen en wandelkaarten uit met informatie over de dorpen en hun omgeving. Daarnaast zorgden ze voor faciliteiten in de dorpen. De straten kregen namen; op verschillende plaatsen in de dorpen werden zitbanken geplaatst en de tol werd afgeschaft. Ook drongen de verenigingen aan op de aanleg van fietspaden, een verbeterde rioolafwatering en het bij droogte besproeien van de zanderige hoofdwegen. En uiteraard plaatsten ze advertenties in een aantal bladen om het vreemdelingenverkeer naar onze gemeente te bevorderen. Vanuit de Eper en Vaassense verenigingen werden in de jaren dertig van de vorige eeuw ook de eerste initiatieven genomen om (kook)gas en elektriciteit in de gemeente in te voeren. Enkele jaren later werden de eerste dorpelingen op beide netten aangesloten.
De verenigingen richtten ook weer andere verenigingen op voor het algemeen belang van de dorpen. Zo werd in Vaassen de ‘Vaassense Pluimvee- en Konijnenfok Vereniging' (VPKV) opgericht om goede broedeieren en een goed fokstation te krijgen. Ook opende men een eierhal aan de Vaassense Markt. Belangrijk was in 1930 de opening van een zwembad aan de Elspeterweg in Vaassen door de vereniging ‘Het zwembad’. Deze vereniging was eveneens weer een initiatief van de Vereniging voor Vreemdelingenverkeer. Het zwembad mocht niet dienen als een 'inrichting voor vermaak’ want zwemmen was in die tijd een uiterst serieuze bezigheid. Behalve in tien afgesloten cabines konden de bezoekers zich achter een houten schutting verkleden. Het gemengd zwemmen was toen nog verboden. Diverse ondernemers zorgden ervoor, dat het nieuwe zwembad van fietsenrekken werd voorzien. Later volgden nog vele andere initiatieven zoals het oprichten van de ‘Cannenburcher Boerendansers’ en veel activiteiten zoals droppings, autoritten, zwemwedstrijden, wildspeurtochten, avondrijwielvierdaagse, de bloemenmanifestatie Ridderspoor, de consumentenbeurs Cannenburchshow, openluchtspelen, et cetera. De tweede donderdag van oktober werd gereserveerd voor de jaarmarkt.
Het vreemdelingenverkeer werd steeds belangrijker. Zo plaatsten de toeristische verenigingen op verschillende plaatsen in het dorp bordjes met bewegwijzering naar campings en horecagelegenheden. Later gingen de verenigingen steeds meer samenwerken met andere VVV's in de omgeving. Dat de verenigingen voor vreemdelingenverkeer veel succes hebben geboekt, kunnen we nog goed merken in onze gemeente. Niet alleen aan het aantal campings en de diverse horecabedrijven, maar ook aan de verdere bedrijvigheid in de dorpen. Daarmee is toerisme een van de belangrijkste economische activiteiten in onze gemeente.
Dit artikel komt uit "De Eper Canon, Geschiedenis van een gemeente".
2e herziene en uitgebreide druk, (c) 2011 Rotary Club Epe / Ampt Epe
ISBN 978-94-6190-451-5; NUR 693