logo

17 Oranje- en bevrijdingsfeest op 30 en 31 augustus 1945

Enkele maanden na de bevrijding hield een nieuw geformeerde Oranjecommissie haar eerste vergadering waarin voorstellen werden gedaan om een bevrijdingsfeest te organiseren in combinatie met de verjaardag van koningin Wilhelmina.

Hoewel het weer volledig niet meewerkte, het programma werd zelfs een dag opgeschoven, liet men zich er niet van weerhouden om deel te nemen aan de verschillende festiviteiten. Met onverminderd enthousiasme werd meegedaan aan het kinderfeest, de volksspelen als bloempotslaan voor meisjes en boegsprietlopen voor jongens, sportdemonstraties en de allegorische optocht met 62 deelnemers.

De oproep van de Oranjecommissie aan de Vaassense bevolking om het dorp er feestelijk uit te laten zien, was niet aan dovemansoren gericht. De deelname aan de straat- en gevelversiering werd een groot succes. De vierkoppige jury, bestaande uit de dames Horstman en Hullegie en de heren ds. Groenewoud en J.C.N. Mulder liet de versieringen en bogen aan de Veldekster, Kerkweg, Stationsstraat en de Hegge/Eperweg in de prijzen vallen. De zuil aan de Tol kreeg een ereprijs.

De prijzen voor gevelversieringen gingen respectievelijk naar het Haackshuis en de woningen van de familie Horstman en de familie Smolders aan de Stationsstraat.

 

zuil bij de tol

Zuil bij de Tol; de Veldekster

 

eerste prijs voor veldekster

Eerste prijs voor de Veldekster.

 

allegorische optocht

Allegorische optocht, genomen op de Dorpstraat.