logo

18c Ansichtkaart

 

ansichtkaart 

In diezelfde vitrine ligt deze nogal opvallende ansichtkaart, waaraan toch wel een bijzonder verhaal vastzit.

Schilderes H.S. Gmelig schonk het gemeentebestuur kort na de oorlog een door haar gemaakt olieverfschilderij met als onderwerp de bevrijding van Epe op 19 april 1945. Zij deed dit uit dankbaarheid vanwege de genoten gastvrijheid in de gemeente Epe tijdens de oorlogsjaren. Op het doek zien we het gemeentehuis met uitgestoken vlag en een vlaggende menigte, samengestroomd rond enkele legervoertuigen.

Het is rechtsonder gesigneerd met H.S. Gmelig, linksonder VRIJ-19-4-1945

Op de achterzijde van het schilderij wordt de naam van de kunstenaar, de afmeting 50 x 60 cm (ingelijst), de titel ‘’Gemeentehuis en Marktplein in feeststemming’’, en de datum van renovatie vermeld, namelijk 31 januari 1994.

Het schilderij werd in augustus 1945 tentoongesteld in de etalage van boekhandel Scholten en het Veluwsch Nieuws maakte bekend dat er spoedig reproducties gemaakt zouden worden in ansicht model. Ook bestond de mogelijkheid om reproducties (platen) in groter formaat en met een beperkte oplage te bestellen. Inschrijvingen voor deze reproductieplaat konden worden gedaan in het gemeentehuis en bij Scholten’s boekhandel. De levering zou dan gebeuren in volgorde van aanvrage. De opbrengst was bestemd voor de stichting 1940-1945 (verzorging nabestaanden oud-illegale strijders).

Het Veluws Streekmuseum Hagedoorns Plaatse kreeg in 2009 het schilderij in bruikleen voor haar expositie ‘’Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog’’. De tentoonstelling bracht toen vooral de lokale historie van de oorlogsjaren in beeld.

Na enig zoeken vond ik op internet nog meer werk van H.S. Gmelig, zoals het schilderij ‘’Gezicht op boerderij met hooimijt’’, uit 1942 en een olieverfschilderij uit 1943 met als titel ‘’Bloemenstilleven’’.