logo

Agenda

16 maart 2019: Lezing en excursie rond het Uddelermeer.

Op 16 maart organiseert de werkgroep Geologie en Landschap van de KNNV vereniging voor veldbiologie Epe-Heerde een lezing over pingoruïnes gevolgd door een excursie langs de pingoruïnes, het Uddelermeer en het Bleekemeer.

Ongeveer 110.000 jaar geleden begon de laatste ijstijd Het Weichselien). Dit keer bereikte het landijs Nederland niet, maar wel was de ondergrond permanent bevroren. De bodem was tussen de twintig tot wel vijftig meter diep bevroren. Onder deze bevroren bodem ( permafrost) bevond zich bodemwater, dat  aanhoudend onder grote druk stond. Waar zich scheuren bevonden in de permafrost welde het grondwater omhoog en bevroor meteen in de zone van de permafrost. Zo ontstond een ondergrondse hoeveelheid bevroren grondwater, ijslens genoemd. Deze ijslens bleef groeien door aanvoer van nieuw grondwater en de grond boven de ijslens werd steeds verder omhoog gedrukt. Er ontstond een heuvel, de pingo, die vele meters hoog kon zijn.

Door de groei en druk van de ijslens begon er bovenop de ijslens scheuren in de grond te ontstaan en zo kon het zonlicht bij het ijs komen, dat hierdoor begon te smelten. Ook stukken grond ontdooiden nu en gleed met het smeltwater van de heuvel af. Aan de voet van de heuvel ontstond zo een ringvormige aarden wal en toen al het ijs gesmolten was bleef er een ringvormige krater over, die zich vulde met smeltwater, de pingoruïne was ontstaan.

Het Uddelermeer is niet alleen interessant als pingoruïne, maar er zijn de omgeving ook vindplaatsen van rondtrekkende jagers en verzamelaars uit de Steentijd aangetroffen. Grafheuvels uit de Bronstijd duiden voorts op het ontstaan van nederzetting bij dit meer. De Hunneschans is van cultuurhistorische waarde en een rijsmonument, het terrein rond het meer is aangewezen als archeologisch monument.
De lezing wordt gegeven door Anja Verbers, fysisch geograaf en een autoriteit op het gebied van pingoruïnes. Zij is werkzaam als projectleider van het Pingo Programma van Landschapsbeheer Drenthe. Die provincie telt zo’n 2500 pingoruïnes.

De lezing wordt gehouden in Uddel, in dorpshuis Het Blanke Schot, Garderenseweg 33, 2888 LA.
Meteen na de lezing volgt de excursie naar en langs het Bleekemeer en het Uddelermeer.

Aanvang lezing 13.30 uur; aanvang wandeling ca. 15.30 uur (duur ongeveer 1 uur). Leden KNNV en IVN op vertoon van lidmaatschapskaart vrije toegang, niet- leden betalen € 3,00.

Opgave vereist bij Jan den Held, email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel.: 0575-517750.

 

30 maart 2019: Over Raatakkers en langs Grafheuvels

Op zaterdagmiddag 30 maart 2019 verzorgt Wim van ’t Einde vanaf 13.30 uur voor de leden van Ampt Epe en hun introducées een wandeling door de mooie natuur bij Vaassen. Deze wandeling is geschikt voor jong en oud.

Veel mensen wandelen in deze omgeving, gewoon omdat het een mooi stukje natuur is, maar dat mooie stukje natuur bevat ook veel geschiedenis. Daardoor wordt het niet alleen een wandeling, maar ook een verhaal over de cultuurhistorie van onze mooie omgeving. Leer onze voorouders kennen in een omgeving waar ze woonden, maar een omgeving die ondertussen erg veranderd is. Maar er zijn nog steeds restanten van hun tijd zichtbaar en die zullen we tijdens de wandeling ontdekken.

Op sommige luchtfoto's uit de Tweede Wereldoorlog die in de omgeving van Vaassen waren genomen stond een vreemde onverklaarbare raatvormige structuur. Bij nader onderzoek bleek het te gaan om een prehistorisch akkercomplex. Een van de aanwijzingen dat deze omgeving in de prehistorie werd bewoond. Maar hoe leefden deze bewoners en waarom zijn deze raatakkers hier gevonden en hebben deze een beperkte grootte. Allemaal vragen die aan de orde komen tijdens de wandeling.

Een tweede aanwijzing voor prehistorische bewoning is in hetzelfde gebied te vinden in de talrijke heuveltjes, dat bleken grafheuvels te zijn. Deze grafheuvels vertellen ons ook een aantal zaken hoe de mensen destijds leefden. Daarbij kan ook het nodige worden verteld, waarom mensen nu juist daar een nederzetting hadden.

Door het gebied liep ook een prehistorische weg, die ook even zal worden aangewezen en daarnaast zullen nog een aantal andere (pre)historische zaken worden benoemd die op de route te zien zijn.

De wandeling heeft een lengte van ongeveer zes kilometer en voert door een mooie omgeving met vooral bos en heide. We kiezen paden die over het algemeen goed begaanbaar zijn, maar de route kan bij vochtig weer wat afwijken van de getoonde route. We zullen regelmatig even stilstaan bij wat er zoal te zien is en Wim zal daar dan het nodige vertellen. Duur van de wandeling: tussen twee en drie uur.

De verzamelplaats is: parkeerplaats aan de Gortelseweg te Vaassen. Vanaf de Elspeterweg ga je voor de Bosrand rechtsaf de Gortelseweg op en na 1,9 km is de parkeerplaats aan de linkerkant (ter hoogte van de kruising met de Wildweg).

Let op: Het is aan te raden om wandelschoenen aan te doen en drinken voor onderweg mee te nemen.

Aanmelden kunt u vanaf 1 maart 2019 op de evenementenagenda of door een e-mail te sturen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., met vermelding van het aantal deelnemers.