Later dan u van ons gewend was volgen hieronder nog enkele berichten uit Ampt Epe #188

Boek over vliegtuigcrashes in gemeente Epe
In verband met het 15-jarig bestaan van de stichting Broken Wings 40-45 brengt deze, in samenwerking met Uitgeverij Gelderland, dit najaar het boek Gevallen helden uit. Het boek is geschreven door Gerrit Kamphuis uit Epe, samen met dochter Silvie, en behandelt alle vliegtuigcrashes tijdens de Tweede Wereldoorlog in de gemeente Epe op basis van uitgebreid bronnenonderzoek. Een andere dochter van Kamphuis verzorgde de website: www.gevallenhelden.nl.
U kunt het boek voor € 27,95 bestellen bij de boekhandels in Epe of per e-mail via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Doorbraak in het bevaarbaar maken van het Apeldoorns kanaal
Nadat vanaf 1778 verschillende malen vergeefs geprobeerd was de Grift bevaarbaar te maken, is tussen 1825 en 1829 het Griftkanaal van Apeldoorn naar Hattem gegraven; in 1868 volgde de verlenging van Apeldoorn naar Dieren. Het kanaal moest het economisch isolement van de Veluwe doorbreken. Na de Tweede Wereldoorlog werd het Apeldoorns kanaal echter steeds minder gebruikt als transportmiddel en werd het afgesloten. Nu is er een enorme stap gezet om het kanaal weer bevaarbaar te maken. Provincie Gelderland, Waterschap Veluwe en de gemeenten Hattem en Heerde tekenden een overeenkomst voor een project van 11 miljoen euro.

Restauratie Grote Kerk Epe vordert
Een grafsteen uit 1604, een groene man, feestelijke ornamenten en een ruwstenen vloer zijn als sporen uit het verleden zichtbaar geworden bij de restauratie van de Grote Kerk. De restauratie was niet alleen nodig voor de kerkgangers maar ook voor evenementen zoals een sing-in, een concert of een massabijeenkomst. Architect Hendrik-Jan van der Valk durft de stelling aan dat zelfs aanvankelijke tegenstanders de mening over 'hun kerk' hebben veranderd. In ons decembernummer krijgt u meer informatie over een van de vondsten in de kerk.

Virtuele rondwandeling bunker Seyss-Inquart aan de Loolaan in Apeldoorn
De bunker is niet toegankelijk voor het publiek maar wordt digitaal toegankelijk gemaakt. 3D laserscans vormen de basis van een virtueel model waarin bezoekers straks kunnen 'rondlopen'. Het digitaliseringproject is opgezet door Gelders Erfgoed en het CODA-museum in Apeldoorn in het kader van 'Beleef mijn Gelderland', een project dat historische plekken in de provincie toegankelijk moet maken. Het wordt uitgevoerd door het Delfts forensisch onderzoeksbureau DelftTech. De virtuele rondwandeling wordt op een 'multi touch tafel', een soort aanraaktafel, ofwel een heel grote iPad, geïnstalleerd die in het CODA-museum komt te staan. Het project wordt in het voorjaar van 2013 afgerond.

Grafheuvelproject Apeldoorn
Van het onderzoek gedaan bij de Echoput in 2007 is een wetenschappelijke publicatie verschenen. Het boek Iron Age Echoes, onder redactie van D. Fontijn, Q. Bourgeois en A. Louwen, is te koop via Sidestone Press (www.sidestone.com/books/iron-age-echoes). Een publieksvriendelijke versie in heldere taal en met veel kleurenafbeeldingen wordt verwacht in de tweede helft van 2012.

Gemeente Epe herstelt oude landschapselementen

De wal aan de Bijsterbosweg en een greppel langs de Kamperweg, ongeveer 150 jaar geleden aangelegd, zijn weer in oude luister hersteld. Martijn Boosten van de Stichting Probos uit Wageningen heeft in opdracht van de gemeente Epe historisch onderzoek gedaan naar deze landschapselementen. Uit zijn onderzoek blijkt dat de kielspit langs de Kamperweg ooit is gegraven als grensmarkering en dat de wal aan de Bijsterbosweg als wildkering werd opgericht. U kunt het onderzoeksrapport vinden op www.probos.nl/home/pdf/HistorischOnderzoekGreppelEnWalEpe2010.pdf. Maar natuurlijk kunt u ook even in Ampt Epe de drie artikelen van Tjada Amsterdam hierover nalezen!

Tentoonstelling IJsselhoeven
Van september t/m november 2012 is in het Museum Vaassen Historie de tentoonstelling 'IJsselhoeven, behoud door verandering' te zien. De expositie biedt inzicht in het ontstaan en de ontwikkeling van de IJsselhoeven - grote boerderijen met dwarse voorhuizen - die getuigen van een rijke tijd in de IJsselvallei.