Hieronder een selectie kort nieuws uit Ampt Epe 190

Waaghuis aan Sint Antonieweg in Epe monumentwaardig?
De gemeente Epe en eigenaar Van Norel Holding BV zijn in gesprek over het opknappen van het Waaghuis. Het sterk in verval geraakte gebouw verdient een goede toekomst. De familie Westerink zag de locatie tegenover het station als een toplocatie en realiseerde er in 1887 het modernste hotel van Epe: Hotel Veluwe. In 1940/41 verving Herberghe 'In 't Waeghuys' het verouderde hotel Veluwe. Door het wegvallen van het personenvervoer per trein (de bus kwam er niet langs) en stevige concurrentie van andere horecagelegenheden in Epe werd er in 1955 een modeatelier gevestigd en ging de gemeenteraad weer vergaderen in het Hof van Gelre. Er is voor het dorp Epe een belangrijk stuk geschiedenis verbonden aan de plek en het gebouw, reden te meer om er iets mooi van te maken.

Streekarchief 30 jaar
In 2009 kreeg het Streekarchief een nieuw onderkomen in het gemeentehuis van Epe met een eigen ingang, een eigen gevel met daarop de tekst 'Streekarchief Epe, Hattem en Heerde', een studiezaal en 350 m2 archiefruimte (goed voor 3500 strekkende meter). Toch is het al dertig jaar geleden (30 september 1982) dat de gemeenten Epe, Hattem en Heerde een overeenkomst sloten om het archiefbeheer te bundelen. Het is de kunst documenten niet alleen te bewaren in de perfect uitgeruste archiefbewaarplaats, maar ze daarnaast ook nog eens toegankelijk en beschikbaar te maken voor de geïnteresseerde burger. Wij feliciteren archivaris Gerrit Kouwenhoven met het nu reeds behaalde resultaat.

Tentoonstelling Oude beroepen in Heerde
In Villa Jacoba waar de Heerder Historische Vereniging is gevestigd, wordt tot en met 30 maart 2013 .een overzicht gegeven van oude, soms verdwenen, beroepen uit de vorige eeuw. Op de expositie zijn foto's, gereedschappen en ander materiaal te zien. De toegang is gratis. Openingstijden: dinsdag, donderdagochtend en zaterdagmiddag.

Cultuurhistorie, grafheuvels, wegen
Hebt u interesse in cultuurhistorie, oude wegen en/of oude kaarten, dan is een mooi uitgangspunt hiervoor de diverse provinciale en landelijke cultuurhistorische waardekaarten (zie bijvoorbeeld www.kich.nl). (KICH staat voor Kennisinfrastructuur Cultuurhistorie.) Typ Epe in en kies als kaartoptie de historische kaart van 1900: u vindt oude wegen en cultuurhistorische elementen zoals grafheuvels en monumenten. Leg er vervolgens bijvoorbeeld de huidige wegenstructuur overheen. Op www.edugis.nl zijn ook zeventiende-eeuwse atlassen van Blaeu te raadplegen. Het Utrechts Archief heeft een goede 'wegwijzer' uitgebracht, die uitgebreide informatie geeft over de zoektocht naar historische infrastructuur (Koen en Renes, 2003; zie ook www.hetutrechtsarchief.nl/webwinkel/onderzoeksgidisen/wegwijzer U vindt er onder meer uitleg over het interpreteren van oude kaarten. Ook erg interessant is de Gids cultuurhistorie, nr. 20 van februari 2012, getiteld 'Historische wegen' van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Vier eeuwen krantenartikelen op http://kranten.kb.nl
Ruim negen miljoen krantenpagina's uit de periode 1618-1995 bevat de website van de Koninklijke Bibliotheek. Alles is zeer goed doorzoekbaar. Typ bijvoorbeeld als zoekwoord 'Station Epe' in; dan vindt u een artikel uit de krant Het Centrum van 1 december 1920 over de plannen voor een spoorlijn Nunspeet-Epe-Deventer of kijk in de Nieuwe Apeldoornse Courant uit de periode 1-4-1940 tot 26-4-1944.

Gelderse vorsten in één boek bijeen
Gerben Graddesz Hellinga heeft met zijn boek Hertogen van Gelre. Middeleeuwse vorsten in woord en beeld, 1021-1581 de geschiedenis van het vorstendom Gelre in een compleet overzicht weergegeven. Daarbij staan ook korte beschrijvingen van allerlei aspecten van het leven in de middeleeuwen. Te koop bij de Walburg Pers te Zutphen, ISBN 978.90.5730.831.4, 176 pagina's, € 29,95.

Middeleeuws koggeschip wereldvondst
Hoewel iets verder weg, is het toch het vermelden waard. In de bodem van de IJssel in Kampen, vlak voor de werf waar de enige Nederlandse replica is gebouwd van een koggeschip, is een vrijwel ongeschonden wrak van een middeleeuwse kogge gevonden. De vondst wordt gezien als een missing link in de geschiedschrijving over de scheepbouw. Of het gezien de kosten ooit boven water komt om te conserveren is de grote vraag.

Honderd jaar Eper Gemeente Woning
Op 21 oktober 2012 was het 100 jaar geleden dat de accommodatie werd geopend. Het gebouw, thans Kulturhus EGW geheten, is geschonken door ds. J.A. Prins. Dominee Jan Andries Prins (28 februari 1850 - 22 september 1932) heeft heel veel betekend voor de Eper gemeenschap. Hij kwam in 1888 naar Epe en vervulde hier als predikant een belangrijke rol. Ook was hij erg betrokken bij het jeugdwerk, onderwijs (onder andere betere huisvesting brei- en naaischool) en de zorg voor de medemens die hij met zijn geld en warmte ondersteunde. De particuliere bibliotheek in de gemeentewoning is later omgezet naar de huidige openbare bibliotheek. Ter gelegenheid van het jubileum is er een bijzondere dienst in de Grote Kerk, geleid door ds. Zitman, en een afwisselend cultureel programma in de Ds. Prinszaal.