Sluiting St. Martinuskerk Epe
Met een eucharistieviering ter gelegenheid van de sluiting van de St. Martinuskerk in Epe (thema: ‘Martinus leeft voort’) op zondag 29 juni 2014 is de laatste reguliere viering gehouden in de katholieke kerk in Epe. Vanaf 1848 had Epe weer een katholieke kerk. De Waterstaatskerk van 1848 stond op de plek waar nu het parkeerterrein bij het gemeentehuis is, ongeveer tegenover de huidige Wibra. Het gebouw kwam destijds tot stand met veel hulp van de heer van Cannenburch. Vanaf 1903 was het weer een zelfstandige parochie met kerken aan de Hoofdstraat in Epe. Van 1848 tot 1903 kwam de bediening uit Vaassen, nu kunnen de Epenaren weer naar Vaassen.

Eper Harmonie vierde 150 jarig bestaan
Ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan van de Eper Harmonie is een jubileumkrant samengesteld aan de hand van foto’s en verhalen. Bijzonder blij was de vereniging in 1994 met de bouw van een eigen onderkomen aan de Lange Veenteweg, waardoor verschillende afdelingen bij elkaar konden komen. De jubileumkrant is te koop bij de C1000 en Bruna. Het grote jubileumconcert in de Hervormde Kerk in Epe is op 25 oktober 2014.

Vrijwillig brandweerkorps Epe bestaat 125 jaar
Nachtwakers, torenwachters en klepperlieden hebben jarenlang een rol gespeeld bij brandalarm. Met de komst van de stoombrandspuit (1870) werd het werk gemakkelijker. In 1889 is het korps ontstaan uit onvrede met de toenmalige gemeentelijke brandweer. Aanvankelijk waren er twee brandweerkorpsen: een gemeentelijk korps en een vrijwillig korps, met als bevelvoerder de gemeentelijke opperbrandmeester. Deze onvrede bleef bestaan tot 1923, toen de korpsen werden samengevoegd tot één vrijwillig brandweerkorps. Nu is het een professionele regionale brandweerorganisatie met een opperbrandmeester uit Apeldoorn.
Volgend jaar moet de nieuwe kazerne aan de Kweekweg in Epe klaar zijn. De expositie in museum Hagedoorns Plaatse is nog te bezichtigen tot 28 december 2014.

Informatiezuil over grafheuvels nabij Grote Kerk Epe
Al eerder is geschreven over de unieke grafheuvellijn van Epe naar Niersen. Epe is met deze lijn opgenomen in het netwerk van de provincie Gelderland. Naast informatie bij de grafheuvels zelf wordt ook een informatiezuil geplaatst bij de Grote Kerk in Epe. Ook via internet (www.spannendegeschiedenis.nl) wordt informatie verstrekt onder de tijdlijn ‘Leven in de prehistorie’.

Inventarisatie waardevolle grafmonumenten
Bijzondere grafmonumenten zeggen iets over (de geschiedenis van) de dorpsgemeenschap. De gemeente Epe gaat waardevolle historische grafmonumenten inventariseren. Als basis wordt genomen de uitvoering van het grafmonument of diegene die er begraven ligt. De kosten voor het onderhoud komen waarschijnlijk ten laste van het fonds voor monumentenzorg.

Van kapel tot kerk, boek over de geschiedenis van de Goede Herderkerk
Adri Vreugdenhil, scriba van de Goede Herderkerk in Epe en schrijver van het artikel over Bethel in het juninummer van Ampt Epe, heeft een boek geschreven over de geschiedenis van de Goede Herderkerk. In november 2014 zal het boek verschijnen ter gelegenheid van het feit dat het huidige kerkgebouw vijftig jaar geleden werd ingewijd. Het boek is te bestellen voor 15 euro door een e-mail te sturen aan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Opgravingen De Schaker Twello, lijksilhouet
Nadat om het graf met het lijksilhouet een stalen bekisting was gezet, is het graf in zijn geheel vervoerd naar restauratieatelier Restaura in Haelen (Limburg) om daar verder onderzocht en vervolgens geconserveerd te worden. Er werden röntgenafbeeldingen gemaakt om vast te kunnen stellen of er binnen in het graf nog voorwerpen aanwezig waren. Het blok zand met het graf is daarna van de bovenzijde geïmpregneerd. Ondertussen wordt de beker, die in scherven in het graf lag, gerestaureerd en wordt onderzoek gedaan naar de stenen bijl en het vuurstenen mes op sporen van gebruik. Het is de bedoeling in oktober 2014 alles weer in het gemeentehuis van Twello te laten zien. Zie voor verdere informatie, videoclips, handige links en het onderzoek: http://www.voorst.nl/wonen/monumenten-en-archeologie/arche­o­lo­gie/projecten/opgravingen-in-de-schaker/het-onderzoek/

Kamparchieven.nl
Met kamparchieven.nl is een eind gekomen aan de sinds 1945 bestaande onduidelijkheid over de inhoud en vindplaats van de archieven over kampen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu zijn de kamparchieven van het Nederlandse Rode Kruis en het NIOD, samen met collecties van andere instellingen, op de website toegankelijk gemaakt. Hoewel nog volop in ontwikkeling is toch al informatie te vinden over de kampen in Vught, Amersfoort, Westerbork, Schoorl en Ommen.