Doe mee met de ArcheologieWacht Epe aan de Natuurwerkdag!

Op zaterdag 5 november organiseert Landschappen NL voor de 16e keer de Natuurwerkdag. Op de eerste zaterdag van november werkt jong en oud aan het behoud en herstel van natuur en landschap. Op bijna 500 locaties door heel Nederland krijgt het landschap een opknapbeurt. Ook in Gelderland wordt er op verschillende plekken gewerkt.

De ArcheologieWacht Epe doet ook mee en heeft een interessante werklocatie: het ‘Rollekootseveld’ in Vaassen. Alle hulp is welkom! Je kunt meewerken van 13.00 tot 16.30 u. Ervaring is niet nodig, wel zin om de handen uit de mouwen te steken. Meld je aan op www.natuurwerkdag.nl.

De werklocatie
Het Rollekootse veld omvat 8 grafheuvels. Deze heuvels stammen uit de IJzertijd (700 v.C.). Waarschijnlijk liggen hier bewoners/gebruikers van het Celtic field even verderop. De heuvels maken deel uit van een lijn met tientallen heuvels (zuid-west naar noord-oost van Niersen naar Schaveren)

Activiteiten
De Archeologiewa
beeld NWD 2016 met datumcht is vorig jaar oktober gestart. De wacht beheert ruim 25 grafheuvels in de gemeente Epe. Doel is deze grafheuvels in stand en herkenbaar te houden. Dit eerste jaar hebben de deelnemers een achterstand in het onderhoud al aardig weten weg te werken door bijna elke maand op zaterdagmiddag aan de slag te gaan. Wat doen ze? Ze verwijderen de opslag van jonge bomen en struiken op en rond de grafheuvels door snoeien, afzagen, uittrekken of uit steken. Het snoeiafval verspreiden ze daarna in het omliggende bos/terrein. Tweederde van de heuvels ligt er al weer goed toonbaar bij. Na deze inhaalslag denkt de groep, met voldoende leden, ze met 3 à 4x per jaar (najaar/winter/vroege voorjaar) op orde te kunnen houden.