Leydesdorff 1Onlangs stuitte ik op een instrument zoals huisartsen dat in het verleden gebruikten om oogmetingen uit te voeren. Aan de binnenkant van het deksel van deze zogenaamde pasdoos ontwaarde ik de moeizaam te ontcijferen naam van de eigenaar namelijk: Dr. Julius Leydesdorff. Wie was hij en wat is zijn kortstondige relatie met Vaassen?

Dr. Julius Leydesdorff, die in 1874 werd geboren in Franeker, behaalde het artsendiploma in Groningen, alwaar hij in 1919 als eerste huisarts cum laude promoveerde op een proefschrift met de titel: “Bijdrage tot de speciale psychologie van het Joodse volk.”

Hij vestigde zich in 1900 als huisarts en stadsarts te Meppel, waar hij tot 1938 de praktijk uitoefende, totdat het plotseling sterk verminderenLeydesdorff 2 van zijn gezichtsvermogen hem dit onmogelijk maakte. Hij woonde daarna ook enige tijd in Apeldoorn.

Gedurende de tweede wereldoorlog zocht hij een veilig toevluchtsoord; eerst in Vaassen; althans volgens een van mijn schriftelijke bronnen. Maar waar zal dat geweest zijn? Er bestaat namelijk begrijpelijkerwijs geen register waarin werd bijgehouden waar onderduikers zich ophielden...

Kan een van de lezers mij wellicht nader informeren? Dan kan ik weer verder met mijn speurtocht naar Dr. Julius Leydesdorff.

Bij voorbaat dank!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.