logo

Ampt Epe 176

Bekijk nummer 176

Een samenvatting van nummer 176 van april 2010:

In verband met het feit dat het dit jaar 65 jaar geleden is dat ons land bevrijd werd, treft u een artikel aan van de hand van Frits van Eck, die als vijfjarig Rotterdams jochie de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Vaassen aan de Koekoeksweg doorbracht. Met veel authentiek fotomateriaal.

Van de schilder Jacques Mels bevinden zich 16 kunstwerken in de kunstcollectie van onze gemeente. Mels woonde van 1952 tot 1958 aan de Tongerenseweg. Tijd om eens wat aandacht aan hem besteden, vond Dianne Hamer.

Een andere schilder die in dit nummer aan bod komt, dankzij Freek Bomhof, is Jan van Huysum, met name bekend door de Van Huysumkamer in kasteel Cannenburch. Hij leefde van 1659 tot 1716. Maar liefst zes van zijn twaalf kinderen traden in de voetsporen van hun vader.

Het verslag van een fietstocht van leerlingen van de MULO-School te Vaassen naar Doetinchem (vermoedelijk in 1929) geeft een goede kijk op hoe destijds zo'n fiets/kampeertocht verliep. Verluchtigd mot diverse tekeningen van tekenleraar Van 't Slot.

De Lezersrubriek mag zich verheugen in steeds meer 'vraag en aanbod . Van diverse kanten worden ons antwoorden aangereikt op vragen van leden. Bent u ook zo benieuwd wie de vier heren waren op het bankje bij het bruine café?

Het eerste van twee delen over de oorsprong en economische betekenis van de Grift, geschreven door Evert de Jonge.

De herstart van een boekenrubriek - over boeken die de Noord-Veluwe betreffen. En verder de vervolgartikelen over 'Historisch grondgebruik in de gemeente Epe' en 'Herinneringen van Gerrit van Laar'. En benieuwd hoe verre verwanten elkaar via ‘Ampt Epe’ vonden? Lees dan dit nummer?