logo

Ampt Epe 177

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Bekijk nummer 177

In nummer 177 van juni 2010:

'Inwoners van Vaassen, iedere plaats van beteekenis profiteert van het groote gemak, dat gas kan geven, maakt het mogelijk, dat ook gij hiervan niet verstoken blijft!' Met deze wervende tekst probeerde men de inwoners van Vaassen te enthousiasmeren voor gasgebruik. Lees het artikel van Frans Schumacher over hoe het allemaal begon.

Twee artikelen van Evert de Jonge. Het tweede deel (slot) van de historie van de Grift, en het eerste deel van een vergeten kasteel in Epe: De Quickborn. Voor abonnees op ons blad die niet op de voorjaarsexcursie aanwezig waren, doet Eef Brummel verslag over Celtic Fields en grafheuvels.

Bas van Pelt (1900-1945) was vanaf zijn vroege jeugd geïnteresseerd in interieurs. Later ontwierp hij o.a. kamers en stalen meubels en werkte veel met natuurlijk materiaal als riet, biezen, sisaltouw, enz. Dianne Hamer vertelt over zijn korte leven. Bas stierf een tragische dood in een concentratiekamp bij Hamburg.

In 'Historisch grondgebruik in de gemeente Epe' vervolgt Peter Stork zijn relaas over beken in Epe. Op zijn tocht langs de Klaarbeek komt hij de Kopermolen tegen. Wist u trouwens dat dit de enige plek in Nederland is waar nog op de originele plaats de originele droogtouwen hangen?

En natuurlijk komen onze 'klassiekers' ook weer aan bod:
Jan de Graaf vertelt over het Spekslagershuis en zuivelfabriek De Hoop in Oene.
Gerrit van Laar doet zijn zegje over de bouw van een nieuwe kerk in Emst en de verdeling van gronden in Nijbroek; verder heeft hij het over roest in de rogge.
Ook Freek Bomhof is weer van de partij met een schets, ditmaal van het leven van Gerrit Hulseboom.

En in onze 'Lezersrubriek' een nieuwe 'puzzelfoto' uit 1894. Wie wat waar, vraagt Willem van Putten zich af.