logo

Ampt Epe 178

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Bekijk nummer 178

In nummer 178 van september 2010:

'Als Jan Paasman mij niet gevraagd had een onderzoek in te stellen naar de oudste herbergen in Epe, zou ik het wellicht niet hebben ontdekt: namelijk dat er vóór 1800 veel hop werd geteeld in onze gemeente.' Zo begint het lezenswaardige artikel van onze voorzitter over 'Hopteelt en hopeesten'. Wist u bijvoorbeeld dat rond 1700 zo'n 20 hectare van de Emsterenk vol heeft gestaan met hopstaken waarlangs de hopplant groeide?

In de 'Lezersrubriek' gaat Gerrit Kouwenhoven nader in op de storm in Gortel, localiseert Frans Schumacher waar mogelijk de foto van Willem van Putten is gemaakt, wordt verder gediscussieerd over iewersen/ijwersen, en doet Tijmen Bosch een oproep voor dragers van de familienaam Bosch, enz. enz.

Verder lezen we in 'De onfortuinlijke jaren van een Vaassense schoolmeester' hoe Henricus Hertog, custos van Vaassen, als zodanig wordt aangesteld in Brummen. Maar het worden roerige jaren voor Hertog, want een schoolgebouw is er niet... Na lang touwtrekken kiest Hertog eieren voor zijn geld en neemt een beter betaalde baan in Zutphen aan. Prompt komt er toen wel een nieuw schoolgebouw...

Een artikel uit deel III, De Veluwe, van een serie boeken Ons mooie Nederland beschrijft een voettocht over de oostelijke Veluwe, van Nunspeet naar Epe. Auteur D.J. van der Ven is met name enthousiast over de dendrologische curiositeit bij De Posthoorn: een must voor de toerist!

De herinneringen van Gerrit van Laar gaan ditmaal over de laatste oefening van ons leger in 1938 en over de kroning van koningin Wilhelmina op 6 september 1898.
Naar aanleiding van dit laatste onderwerp schreef Dianne Hamer een artikel over Kunstenares Wilhelmina.

Wim van 't Einde gaat met ons 400 jaar terug naar het begin van de Reformatie, en belicht dan met name de Vaassense situatie.

Kunt u zich nog de oude telefoongidsjes van na de oorlog herinneren? Frans Schumacher kreeg een gidsje in handen uit 1955 en schreef een verhaal daarbij.

Mevrouw Jacobs-Berkhoff, die al eerder voor ons blad schreef, diept in dit nummer wat herinneringen uit haar kindertijd op: 'We zaten in een bank met een inktpot en schreven met een kroontjespen. De klompjes stonden onder de bank. Voor in de klas stond een enorme kachel, die met cokes gestookt werd. Hij was soms roodgloeiend."

En natuurlijk ook een nieuwe aflevering van 'Historisch grondgebruik in de gemeente Epe'; ditmaal heeft Peter Stork het over de molens rond het huidige VMI-complex.