Open nummer 172

In nummer 172 van juni 2009:

Het vervolg van de levensbeschrijving van Dirk van Piekeren. Opvallend in dit verhaal zijn de gedetailleerde beschrijvingen van gebeurtenissen in het leven van deze avonturier en vrijbuiter. Schrijver Lammert van Pijkeren maakt met prachtig aanvullend beeldmateriaal het lezen van dit artikel meer dan de moeite waard.

Dat zaken rondom belastingen niet bij voorbaat saai hoeven te zijn, bewijst Evert de Jonge in zijn schrijven over belastinginning in de Republiek (Theorie en de praktijk in het Ambt Epe). Duidelijk wordt eveneens dat het betalen ervan door de eeuwen heen nooit als prettig werd ervaren. Zelfs niet met gebruikmaking van de slogan: 'Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker.'

Jan van Zellem sluit in dit nummer de serie Kerk en Kunst af met een artikel over een opvallend gebrandschilderd raam: het gedenkraam 'Het Erve De Kolk'.

'Over de tafel schuift Gerrit Tenkink een klein zwart gebonden boekje naar me toe. Het verkeert in een duidelijk veelgebruikte staat en ruikt vertrouwd naar oud papier dat, zuinig bewaard, de tijd heeft overleefd. Gelukkig maar, want het heeft in al zijn eenvoud wel wat te vertellen.' Lijda van den Bremen-Jonker ontrafelt de geheimen van een Landbouwalmanak uit 1876.

Freek Bomhof maakt ons nieuwsgierig met de naam Eimmar. Het blijkt te gaan om een bijna honderd jaar oud herenhuis in Vaassen, gebouwd door aannemersbedrijf W. Terwel. Het huis gaf onderdak aan, zeker voor Vaassenaren, bekend geworden personen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was men echter minder gelukkig met de bewoners.

Dankzij het beschikbaar stellen van historisch materiaal door de heer C.B.M. van de Meer, kan ons redactielid Dianne Hamer een aantal artikelen schrijven over de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk in Epe. In dit nummer haar eerste pennenvrucht over dit onderwerp.

In Oene tussen het dorp en de buurtschap de Horthoek ligt aan de Horthoekerweg nr. 29 de boerderij Zuidwijk. De plaats waar de boerderij staat, behoort - evenals De Muggenberg - tot de oudste bouwlocaties van Oene. Jan de Graaf neemt ons mee naar de tijd van het leengoed Zuidwijk, een bezit van de Gelderse adel uit de Graafschap Zutphen.