Bekijk nummer 193

Het derde nummer van 2013 bevat weer een keur aan artikelen: 

Onlangs heeft de gemeente Epe een schenking ontvangen van een schilderij van W.H. Gispen. Dianne Hamer vertelt ons meer over de schilder en zijn dubbelschilderij.

'Wolter Tellegen, herbergier in Emst, wrijft van plezier in z'n harden. Althans, dat zou hij wel willen, maar hij heeft er geen tijd voor, want hij moet tappen en schenken.' Zo begint het artikel van Henk Kloezeman over vier generaties middenstanders Tellegen in Emst.

In gesprekken met (oud)inwoners van Gortel en Vaassen hoorde Rene Taselaar wat er zich zoal rond het Jachthuis in Gortel heeft afgespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Stof voor een nieuw artikel!

Alweer het laatste deel van de serie artikelen van Lijda van den Bremen-Jonker over 'Het voorbije thuis'. Haar doelstelling was: 'Ik heb gemeend dat het goed was om nog één keer langs de huizen en al die verdwenen paden en weggetjes to gaan om te luisteren naar de klank en de kleur van dit kleine stukje aarde, zoals het was rondom de jaren vijftig van de vorige eeuw... Gewoon om te bewaren.'

Peter Stork gaat verder met zijn 'Historisch grondgebruik' in onze gemeente. Toen in 1843 zo'n 24.000 ha heide door de staat aan acht Veluwse gemeenten werd verkocht, werd Epe voor 3000 gulden eigenaar van 3536 ha. De gemeenten moesten zelf de ontginning van de heide ter hand nemen of, met hetzelfde doel, aan particulieren verkopen. In eerste instantie kwam hier niet veel van terecht...

Naar aanleiding van een vraag van Tjada Amsterdam over een huisje op de hoek Dellenweg/ Holleweg vertelt Gert van den Esschert over de bewoners van dit karakteristieke Veluwse huisje.

Eef Brummel doet verslag van de winterlezing die mevrouw Jorien Jas in februari hield over de geschiedenis en ontwikkeling van de Cannenburch, alsmede van de lezing afgelopen april van Dianne Hamer over koningin Sophie.

De werkgroep Jenaplanschool beschrijft de moeizame totstandkoming van deze school eind jaren 70 van de vorige eeuw.

Evert de Jonge vervolgt zijn wandeling langs oude en nieuwe panden aan de Hanendorperweg in Emst.

Wij wensen u veel leesplezier!