Het vierde nummer van 2013 bevat o.m. de volgende onderwerpen:
In september 2013 is het alweer twaalfenhalf jaar geleden dat in ons land de mond- en klauwzeerziekte – in de volksmond MKZ – uitbrak. De Veluwe werd zwaar getroffen. Van Hans Borgers, destijds hobbyboer, ontvingen wij zijn ‘dagboek’, een ooggetuigenverslag van deze ramp die ook zijn veestapel trof. Het schrijven ervan heeft hem geholpen bij zijn rouwverwerking: ‘Gedeelde smart is immers nog altijd halve smart.’
Peter Stork is in dit nummer vertegenwoordigd met zijn bewerking van ‘Herinneringen van Gerrit van Laar’, ditmaal over Gerrits belevenissen rond de Woesterberg in Emst. In zijn ‘Historisch grondgebruik in de gemeente Epe’ gaat Peter nader in op de viskweekvijvers.
Met zo’n 26 leden van Ampt Epe loopt Eef Brummel langs de Cannenburch en door de Dorpsstraat, tot aan de Algemene Begraafplaats, waar de graven bezichtigd werden van enkele Van Isendoorns en van Richard Cleve, de laatste particuliere eigenaar van de Cannenburch. Als gids fungeerden Frans Schumacher en Willy Smit-Buit, die zich prima van hun taak kweten.
Door de herinneringen die Lijda van den Bremen-Jonker ophaalde aan haar tijd in Zuuk kwamen ook bij Jo Post oude herinneringen naar boven: zij bracht haar jeugd door aan de Ravenstraat, op het Zuukerveld, een buurtschap ten oosten van het kanaal, ruwweg tussen Drachterbrug en Zuukerbrug. Haar herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog – hoe de creativiteit botvierde; herinneringen aan buurtgenoten, het ‘niejoarschieten’, het ‘anzeggen’, de turfschippers in het kanaal, enz.
Toen Jan van de Velde een tijdje terug bij de carrosseriebouwer Heering op het Eekterveld was, troffen hem daar namen als Schorsweg, Talhoutweg en Spinfondsweg. Hij vroeg zich af wat een Spinfonds is. Daarvoor moest hij teruggaan in de geschiedenis naar koning Lodewijk Napoleon. Het Fonds van Koning Lodewijk Napoleon, FKLN, werkte namelijk ook in Vaassen, en wel via het Spinfonds.
Henk Kloezeman borduurt verder aan zijn artikel over de vier generaties middenstanders Tellegen in Emst. In dit artikel gaat hij meer in op de ‘tapperijtak’.
In het artikel over de St. Anthonie’s Hof vertelt Jannie Jacobs-Berkhoff over de bewoners/huurders van de statige villa in de loop der jaren en wat haar connecties met het huis en met mevrouw Colombijn waren. Ook geeft zij ons inzicht in de uitgaven van de villa over het jaar 1891.
En nog veel meer in dit nieuwe nummer! Veel leesplezier!