logo

Ampt Epe 202

Geschreven door Redactie Ampt Epe

Bekijk nummer 202

 

In nummer 202 van Ampt Epe staan de volgende onderwerpen:

Het gebruik van een verboden jachtgeweer werd de Vaassense broers Evert en Gerrit Brouwer noodlottig. Tijdens de Duitse bezetting kwamen ze allebei om in kamp Vught. Maar is de officiële doodsoorzaak betrouwbaar? U leest meer over het lot van de broers in het artikel van René Taselaar. Verderop in ons verenigingsblad maakt Taselaar ons deelgenoot van de ervaringen van Anna Rijken. Deze Vaassense bakkersdochter heeft tijdens de bevrijdingsmaanden van 1945 een dagboek bijgehouden. Ze zag de Duitsers vertrekken en de Canadezen komen.

Als je de vroege geschiedenis van Epe vergelijkt met een puzzel, is opnieuw een stukje van die puzzel gelegd. In februari 2015 werden in het nieuwbouwproject De Klaarbeek sporen aangetroffen van een boerderij uit de 12e of 13e eeuw. Evert de Jonge zocht de ontbrekende puzzelstukjes aan de hand van archiefmateriaal en reconstrueerde een deel van de bewonersgeschiedenis.

Evert de Jonge gaat eveneens van start met de eerste aflevering van een serie artikelen over de boerderijen in Emst. De geschiedenis van Oranjeweg 63 komt in dit nummer van Ampt Epe aan de beurt. Al heeft deze boerderij niet de oudste vermelding, ze heeft wel de oudste stenen. Uit de 17e eeuw, zowaar!

De boeren in onze omgeving stonden na de oorlog voor de keuze: ’blijven’ of ‘wijken’. Veruit de meeste boeren kozen voor het laatste. Het platteland onderging een ware metamorfose, waarover u meer leest in het artikel van Henri Slijkhuis. Hij behandelt het einde van het kleineboerenvraagstuk en daarbij zoomt hij in op enkele boeren die het bedrijf stillegden.

Jan Paasman beschrijft een bijzonder huis met bijzondere bewoners: het karakteristieke huis staat aan de Stationsstraat in Epe. Bij menigeen is het bekend als ‘het huis van dokter Wendelaar’, maar Paasman diept de bewonersgeschiedenis verder uit. In een ander artikel, verlucht met uniek fotomateriaal, besteedt hij aandacht aan de Scholtens van de botermarkt. De plaatjes alleen al zijn een lust voor het oog. Paasman heeft ook nog een vraag. Wellicht kan iemand hem verder helpen.
Opm 1: In de tekst van het artikel op blz. 40 zijn de nootverwijzingen niet opgenomen. U kunt het hele artikel met de nootverwijzingen hier bekijken.
Opm 2: In het fotoalbum op deze website staan meer foto's en afbeeldingen.

In dit nummer van Ampt Epe treft u natuurlijk ook weer de vaste rubrieken aan, zoals Uit de vereniging, de Lezersrubriek en het Boekennieuws.

Veel lees- en kijkgenoegen toegewenst!