Bekijk nummer 203

 

In nummer 203 van Ampt Epe gaat het deksel van de ‘kist van Van Delden’ omhoog. Deze kist bevat het archief van de opgeheven ‘Vereeniging voor Beekeigenaren in de Gemeente Epe’. Deze vereniging regelde het beheer van het beekwater het liefst zelf, zonder bemoeienis van de overheid. Maar toen de plannenmakerij voor een snelweg ten westen van Epe in een vergevorderd stadium was - drie beken moesten ervoor overkluisd worden - dacht de Vereeniging voor Beekeigenaren constructief mee. Waarom draaide het project op niets uit? U leest het in de bijdrage van Tjada Amsterdam.

Evert de Jonge schetst in de tweede aflevering van de serie ‘Oude woonplekken in Emst’ de bewonersgeschiedenis van de verdwenen boerderij Den Begbergen. Deze boerderij heeft meer dan 200 jaar aan de Begbergenseweg gestaan, nu de Kerkhofweg. Ook Gerrit Zonnenberg houdt zich bezig met een oude boerderij. Hij hoopt dat de lezers van Ampt Epe hem helpen om het beeld van boerderij De Rietberg compleet te maken.

Tegenwoordig zou dat zo gemakkelijk niet meer gaan, maar in de 19e eeuw slaagde een tak van de uitgebreide familie Jonker erin een dubbele achternaam te krijgen. Fer Jantzen laat zien hoe dat in zijn werk ging. Hij geeft ook tips voor het internetgebruik bij de zoektocht naar genealogische gegevens.

Op kasteel Cannenburch behoort de kokosnootbokaal, gevat in een zilveren montuur tot de absolute topstukken. Aangenomen werd dat het ging om de doopbeker van de in 1601 geboren Elbert van Isendoorn. Willy Smit-Buit werpt nieuw licht op de ontstaansgeschiedenis van deze kostbare beker. Verderop in dit nummer vertelt ze over de rechtspraak tot de Franse tijd. Wat blijkt? De ‘rijdende rechter’ had een voorloper in de rondtrekkende lage rechtbank van vroeger. Beroep aantekenen kon bij de hoge bank van het Veluws landgericht. De zittingen vonden plaats op een heuveltop in het Engelanderholt bij Beekbergen.

Ook in dit nummer van Ampt Epe ontbreken de vaste rubrieken niet. U hoeft ook niet langer in spanning te zitten over de uitslag van de prijsvraag uit Ampt Epe (nr. 200). Voor een anekdote over ons voorgeslacht kunt u bij Bram van Leeuwen terecht. Hij laat zijn opa Schurink aan het woord over de schavuitertjes. Jan Kiesbrink vertelt het verhaal van de Haagse schooljongens die tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 werden opgevangen door de familie Van Niersen uit Oene. Op de School met de Bijbel leerden Ton en Wim Helwig meer dan alleen taal en rekenen. Meester Van Gilst gaf hun levenslessen mee.

Daarover en nog veel meer kunt u lezen in nummer 203 van Ampt Epe.